Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vad händer om du skippar kaffet?

Koffeinfritt
En paus från koffeinet kan göra dig dåsig.
Svenskarna konsumerar näst mest kaffe i hela världen, efter finländarna. Förutom att vi fikar ofta så hjälper nog koffeinet oss att ta oss igenom arbetsdagen, speciellt så här i det tröttande vintermörkret.
Men vad händer om vi skulle sluta med kaffe?

Morgonkaffe, förmiddagskaffe, lunchkaffe, klockan-tre-fika och kanske en kopp till kvällen – vi svenskar har en pålitlig vän i den rykande heta koppen. Men vad händer om vi som vana kaffedrickare skulle sluta med vårt intag?

Mia Kristersson är toxikolog på Livsmedelsverket:

– Vilken rolig fråga. Vi får oftast frågor om vad som händer när man får i sig för mycket koffein.

– När det gäller hur känslig man är för att få obehagliga symtom av koffein kan det variera mycket mellan individer. Vissa personer undviker kaffe och andra koffeinhaltiga livsmedel helt, för att de tycker att de inte mår bra av dem, medan andra kan dricka många stora koppar kaffe flera gånger om dagen.

Hur vi reagerar om vi drar ner koffeinkonsumtionen är individuellt, enligt Mia Kristersson.

– På samma sätt som vi alla reagerar olika på koffein kan vi också reagera olika på om vi drar ner på vår kaffekonsumtion. En del individer får inga symtom, andra kan reagera med huvudvärk, trötthet, minskad energi, dåsighet, deppigt humör, koncentrationssvårigheter och/eller irritabilitet. En del kan även bli mindre alerta och/eller mindre klartänkta. Dessa effekter kan uppstå om du som van kaffedrickare hållit dig ifrån kaffe i 12-24 timmar.

Fakta

Så mycket koffein innehåller koppen

Bryggkaffe (normalstor kopp) – 135 mg koffein

Frystorkat (pulverkaffe) – 95 mg koffein

Espressokaffe – 30-90 mg koffein

Koffeinfritt kaffe – 5-15 mg koffein

Grönt te – 25-40 mg koffein

Svart te – 40-70 mg koffein

Coca-Cola – 35 mg koffein

Mörk choklad – 31 mg koffein

Mjölkchoklad – 9 mg koffein