Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Doktorn som ordinerar läsning för en bättre hälsa

Jonas Moström.
Jonas Moström.
Jonas Moström lever ett 50/50-liv, han är både läkare och författare, och är känd som Deckardoktorn. Han menar att läsning är bra för både kropp och själ.
Men vilka böcker är egentligen bäst att läsa?

Varför mår vi bra av att läsa?

– Att läsa är bra för hälsan på många sätt. I dagens hetsiga samhälle där (vi ständigt är uppkopplade och) informationen fullkomligt väller över oss är det nödvändigt för hjärnan att ibland få arbeta i sitt eget tempo. När vi läser en bok styr vi själv takten och hjärnan målar bilder och bearbetar intryck i sitt eget tempo. Att läsa är en utmärkt vaccination mot stress!

– Sedan ger läsning oss bättre empati: vi tränar oss att förstå andra människor, vilket gör det lättare och mer givande att möta våra medmänniskor.

– En riktigt bra deckare sätter dessutom fart på blodcirkulationen och motverkar demens lika bra som korsord och sudoku.

Är vissa genrer bättre än andra? Finns det genrer som får oss att koppla av och andra som ger oss energi?

– Jag tror att man ska läsa det man vill läsa. Deckare ger oss de adrenalinkickar vi är skapta för under årmiljonerna på savannen. Om jag vill koppla av läser jag inte deckare, men som sagt: det är högst individuellt hur man reagerar på olika böcker, så någon generell rekommendation går inte att ge

Deckardoktorn tipsar om läsupplevelser

Hur tror du att dina egna deckare påverkar läsarna? Är det något du tänker på när du skriver?

– Jag hoppas att berättelserna sätter fart på både hjärna och hjärta. Att skriva spänning är det bästa jag vet. Huvudmålet är alltid att uppnå den där härliga bladvändarkänslan. Sedan vill jag även ställa moraliska frågor som läsaren kan fundera på. I min senaste bok ”Skytten” är temat organhandel. Jag har även skrivit om aktiv dödshjälp, alternativmedicin och jakten på det ultimata läkemedlet.

– Att skriva deckare i sjukvårdsmiljö är perfekt: frågan om liv och död och rätt och fel är ständigt närvarande.

Fakta

Växte upp med revydrömmar

Skytten

Namn: Jonas Moström.

Ålder: 46 år.

Bor: Östermalm.

Familj: Gift med Rebecka Lagercrantz samt har barnen Roseanna 18 år och Adina 14 år.

Aktuell med: Deckaren Skytten, som handlar om mordet på en transplantationskirurg.

Drömyrke som liten? Revyartist! Jag och en kompis satte upp revyer och på högstadiet var jag med i lokalrevyer. Vi skulle bli nya Magnus och Brasse eller Hasseåtage.

Ljudböcker är omåttligt populära – är det samma sak att lyssna på en bok som att läsa den i pappersformat? Eller att läsa böcker på en läsplatta?

– Jag brukar lyssna på ljudböcker när jag promenerar. Då får både kropp och själ motion samtidigt. För många är även sällskapet med uppläsaren och texten ett slags tröst i tillvaron. Mina böcker är inlästa av Marie Richardson, och hennes tolkning ger verkligen en extra dimension till texten. Att läsa på platta är utmärkt dagtid, men inte timmarna innan man ska sova. Då aktiverar ljuset från skärmen hjärnan på ett sätt som gör det svårare att somna (nu kan man visserligen ställa in ljusstyrkan – hur det påverkar sömnen vet jag inte).

Hur får man barn att läsa?

– Man ska inte tvinga dem att hålla i böcker om de vill läsa på padda, sen gäller det att hitta bra och spännande historier. Man kan välja bland många böcker, sitta ner med sitt barn och läsa fem böcker och sen fråga vilken man tyckte var bäst, så väljer man sedan något liknande.

– Jag slår ett slag för läsning och läsförståelse, inte hur man läser!

Vilka är de vanligaste stressrelaterade problemen du stöter på i ditt yrke som läkare?

– Sömnsvårigheter, ångest och utmattningssyndrom. Stressen ger ofta även kroppsliga symptom som huvudvärk, magbesvär och värk.

Varför tror du att det ser ut så och vad kan vi göra åt det?

– Det är inte så konstigt, då allting är digitaliserat idag, hela världen finns ett knapptryck bort, och allting ska värderas och bedömas och tuggas om. Hela systemet gör ju att vi ständigt är omgivna av mer intryck än vi kan klara av. Man får bestämma sig, kanske en timme sociala medier, inte sova med mobilen, ta kontrollen över sitt eget liv. Minimera, eller hitta en nivå som man mår bra av. Hjärnan behöver pauser. Det kan man fylla med att läsa en bok, då jobbar hjärnan mer organiskt i sitt eget tempo.

Vad är dina bästa tips för att komma tillbaka till vardagen efter en lång jul- och nyårsledighet?

– Ta en titt på din vardag och bestäm dig för hur du vill att den ska se ut. Ändra det som går att ändra. Jag tror på regelbundna vanor (till en viss gräns förstås) och tycker själv om att umgås med familj och kollegor, läsa, lyssna på musik och böcker. Och i bästa fall: träna åtminstone en gång i veckan. Och framförallt: var förlåtande mot dig själv. Det viktigaste är att försöka.