Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

”En stor befrielse från ångest, stress och krav”

Eva Brodin har slutat att fira jul och andra högtider.
Eva Brodin har slutat att fira jul och andra högtider.
Barndomens glada jular till trots, men som vuxen ville aldrig den där härliga julkänslan infinna sig för Eva. Istället väckte den stundande högtiden känslor av krav och stress.
Då bestämde hon sig för att hoppa av, och sluta fira jul.

– Jag tyckte att det var kul som barn, ända upp till 15–16-årsåldern, som jag tror att de flesta barn gör. Men som vuxen har framförallt hetsen inför julen känts jobbig. Det handlar inte om att jag inte vill träffa min trevliga familj, men vi kan väl lika gärna ses i januari och äta något enkelt, dela på en flaska vin och ha det trevligt helt opretentiöst, har jag föreslagit, säger Eva och fortsätter:

– Som introvert och högkänslig vill jag hellre ha lugn och ro nuförtiden, och inte vara med i kravfylld julhets.

Flydde till Kanarieöarna

I slutet av 90-talet bestämde hon sig för att fly julen på riktigt.

– Då åkte jag och min bror på en sista minuten till Kanarieöarna. Jag mådde så bra av att slippa all julhets och stress, berättar hon.

Sedan ett par år tillbaka är hon helt ”julfri”. Ja, faktum är hon slutat fira högtider över huvud taget.

Men avhoppet från traditioner och regler har inte varit lätt.

– Det finns en väldig oförståelse kring oss som inte vill fira.

”Vuxna hetsköper prylar”

Förutom stressen och ångesten som jul och andra högtider framkallar hos henne menar hon att det finns fler goda skäl att helt lägga av med traditionerna.

– Julen är så kommersialiserad. Nuförtiden börjar julen redan i oktober med julpynt, reklam på radio och på tv, och det slinker ner små julkataloger och grejer i brevlådan. Vuxna hetsköper prylar till varandra som man ändå kan köpa till sig själv. Det är så dumt i dessa miljötänk-tider.

Sociala medier skapar ångest

Sociala medier tror hon driver på människors ångest ännu mer.

– Normen är stark att man ska vara lyckad och omgiven av familj och vänner. Det ska vara överdådigt och lyckligt, annars är man inget värd.

Baksidan av kraven på lycka och gemenskap är att väldigt många känner sig ensamma och mår dåligt, menar hon.

Vad har du vunnit genom att sluta fira?

– En befrielse från ångest, stress och krav skulle jag säga.

Vad har du för tips till de som vill hoppa av traditionerna?

– Ett bra tips är att resa bort, då blir det mer naturligt att man inte är med. Eller så kan man träffas med familjen och bara gå ut och äta. Nuförtiden finns det ju också julkryssningar, då kan man åka iväg, äta julbuffé och dansa lite, eller så kan man ställa upp som volontär och hjälpa dem som inte har det så bra under julen, säger hon.

– Jag tycker att alla som vill ska fira jul, men vill man verkligen inte så får man säga att ”jag har respekterat er och firat med er, nu är det dags att få fira som jag vill, och att ni respekterar vad jag behöver göra för att må bra”. Det handlar om ömsesidig respekt. Även om man får skuldkänslor så måste man stå på sig – igen och igen och igen.

”Det sociala trycket att fira är starkt”