Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Alkoholexperten: En vit månad har goda effekter

25 procent av svenskarna har avstått alkohol senaste två åren.
Sven Andreasson är överläkare på Beroendecentrum Stockholm.
En fjärdedel av svenskarna har avstått alkohol de senaste två åren. Vanligast är nog att vi tar en vit månad i januari, efter jul- och nyårshelgen.
Men vilka effekter har alkoholavhållsamheten på vår hälsa?

En av fyra svenskar, 25 procent, har tagit en vit månad minst en gång under de senaste två åren, enligt Sifo-undersökningen Dryckeskollen som gjorts på uppdrag av Carlsberg Sverige i januari förra året.

Den främsta anledningen till att helt avstå alkohol under en period är att man vill vara mer hälsosam.

Men har avhållsamheten från alkohol någon effekt?

Sven Andreasson är professor i socialmedicin vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska institutet samt överläkare på Beroendecentrum Stockholm, och jobbar på Riddargatan 1 – mottagningen för alkohol och hälsa.

Han menar att det finns väldigt lite forskning inom området, och önskar att mer ambitiösa studier skulle göras. De som gjorts finns rapporterade från Storbritannien, Australien, USA och Kanada, berättar han.

– Vi har sett mindre studier som beskriver den upplevda hälsan hos de som tagit en vit månad. Majoriteten säger att de känner sig friskare och piggare, de sover bättre och är mer alerta, säger han.

”Det är goda effekter”

I studien har man tagit blodprover på personer i England, och då tittat på hjärt-kärl-indikatorer och metabola indikatorer.

– De pekar alla i samma riktning. Alltså att blodtrycket sjunker, levervärden, blodfetter och kolesterolvärden förbättras, säger han.

– Det talar ändå entydigt för att det är goda effekter och de höll i sig ett halvår senare. Deltagarna har beskrivit en lägre konsumtion än vad de haft tidigare. Det här triggar en beteendeförändring som åtminstone verkar sitta i under ett halvår, säger Sven Andreasson.

Piggare och orkar mer

Han menar att rönen i sig inte är särskilt överraskande.

– Vi inom vården träffar ju människor som dricker väldigt mycket alkohol, och de berättar för det mesta att när de tar itu med sitt alkoholproblem så får de alla de här effekterna, att de upplever en förbättrad sömn, man blir piggare och orkar mer, säger han.

Drick max fyra glas

För att fortsätta ha en god hälsa när man dricker alkohol finns vissa riktlinjer att hålla sig till.

– Vi säger ju att drick max tio glas i veckan, och max fyra glas per tillfälle. Men inte 4 glas innan man går och lägger sig. Man ska avsluta drickandet ett antal timmar innan man lägger sig.

Enligt Sven Andreasson tar det två timmar för kroppen att bryta ner ett glas alkohol.

– Det är den tid som kroppen behöver för att metabolisera alkoholen. Så dricker man två glas till en middag, då behöver det gå fyra timmar innan man går och lägger sig. Annars riskerar man en betydligt sämre sömn.