Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Håll dig aktiv hela hösten med coachens bästa tips

Alexandra Kamperhaug.
Alexandra Kamperhaug.
Semestern är över och många känner sig inspirerade till en nystart. Men var ska man lägga ribban och hur håller man sig motiverad hela hösten? Alexandra Kamperhaug är personlig tränare och löpcoach, och brinner för långsiktig träning.

– Två dagar i veckan är lagom för den som vill bli mer aktiv. Efter 6-8 veckor kan man lägga till 1-2 pass för att lägga grunden till något långsiktigt. Många sätter för höga mål och krav på sig själva. De rivstartar och kör fem dagar i veckan, men efter en tid märker de att det är svårt att hinna med. Att då gå ner från fem till två gånger i veckan kan kännas som ett bakslag och då skiter de hellre i det. Hitta rimliga målsättningar och träningsformer som gör dig glad, säger Alexandra.

Den som löptränar kan börja med 2-3 kilometer eller lugna intervaller. Alexandra har själv på så sätt gått från löphatare till att springa maraton och coacha andra i löpning

– Självklart blir det bara plågsamt att börja direkt med att springa milen när man är lite ringrostig. I början kan man variera mellan att promenera i en minut och jogga långsamt i en minut för att välkomna kroppen till löpvärlden på ett behagligt sätt. Jobba med de kortare sträckorna i 4-6 veckor och öka sedan en kilometer i taget.

Skonsam löpträning

Förutom att skynda långsamt rekommenderar Alexandra den som är sugen på löpning att investera i ett par nya skor eftersom materialen slits efter något år. Och förstås att hitta en härlig löprunda.

– Stockholm vimlar av mysiga rundor. Min favorit är Årstaviken men det kan också vara härligt att variera vardagsrundorna med att åka iväg någonstans och avsluta med fika på stan eller någon härlig plats man har sprungit till. Det ger en njutbar känsla till hela upplägget!

Vanlig frågor till coachen

De vanligaste frågorna Alexandra får i egenskap av löpcoach är hur man kan stärka upp musklerna och om det är bäst med långa eller korta intervaller.

– Många löpare lägger mycket tid just på löpning, men de flesta som struntar
i styrketräningen brukar dra på sig skador. Vill man hålla sig skadefri är min rekommendation alltså att blanda löpträning med styrketräning så att musklerna orkar. När det gäller intervaller föredrar jag korta när man ska komma igång. Tränar man inför ett lopp är variation bäst.

Fakta

5 snabba på vägen

1. Boka in träningen i kalendern.

2. Ha en plan innan du går till gymmet.

3. Hitta en träningsform du gillar.

4. Variera dina pass, träna med en kompis eller prova något helt annat emellanåt – som ridning, kampsport eller inlines.

5. Boka in ett lopp ibland som en morot i löpträningen – eller spring prestationslöst beroende på vad du mår bäst av.

Källa: Alexandra Kamperhaug