Efter elitkarriären – Majorov sommartränar Tyresös konståkare

"Han är väldigt bra på att visa och förklara", säger tioåriga Lilly Siwe om stjärntränaren.
"Han är väldigt bra på att visa och förklara", säger tioåriga Lilly Siwe om stjärntränaren.
Tyresö konståkningsklubb har haft ett stjärnspäckat sommarläger. De har nämligen värvat Alexander Majorov, elitkonståkaren som just avslutat sin framgångsrika karriär. Nu ska han träna klubblag – och jobba som fysioterapeut.

Alexander Majorov är en av Sveriges mest framgångsrika konståkare genom tiderna. Tidigare i år kom han på åttonde plats i EM, och artonde i VM.

Men nu har han avslutat karriären. Istället ska han träna sportens framtida stjärnskott – och den här veckan har Tyresö konståkningsklubb lyckats värva honom till sitt sommarläger i Stockholm.

– Alexander kommer in med energi, nytänk och inspiration för både åkare och tränare. Vår klubb satsar för framtiden och vår ambition är att bygga en förening där alla kan trivas och utvecklas, säger Mats Candinger, vice ordförande i Tyresö konståkningsklubb, i ett pressmeddelande.

”Han är väldigt bra på att visa och förklara”

En av dem som får träna för Alexander Majorov är tioåriga Lilly Siwe:

– Det känns jättecoolt och jättebra, säger hon.

Hon säger att hon haft koll på honom länge, och att han är Sveriges bästa konståkare.

I dag är den sista av de tre dagarna han gästat lägret.

– Vi har gjort mycket steg, hopp, piruetter, allting. Han är också väldigt bra på att visa och förklara, säger hon.

Håller tävlingsdörren på glänt

Sen åker han hem, och framöver tänker han fortsätta som tränare för olika klubbar. Kombinerat med att vara legitimerad fysioterapeut och massör.

Men beslutet att avsluta karriären är inte helt hugget i sten – han har nämligen fått erbjudande om att tävla för Sverige i EM nästa år.

– Jag skulle kunna göra det, men det är inte värt det just nu. Ska jag tävla vill jag känna att jag utvecklas framåt, inte stå still eller gå bakåt i utvecklingen, säger han i ett pressmeddelande.