Utlagda halsdukar ska sprida värme i Tyresö

Halsdukar Tyresö församling
Två av sjutton halsdukar som lades ut i Tyresö tidigt på torsdagsmorgonen.
Har du sett halsdukarna som ligger utlagda vid parkbänkar och busskurer? Eller har du till och med en av dem runt om halsen?
På tisdagsmorgonen gick församlingen i Tyresö och andra runt om i Stockholm ut på värmeoffensiv.

På tisdagen lade 30 församlingar runt om i Stockholm ut halsdukar, vantar, mössor och annat som ska värma under parollen ”En varmare stad”. Kampanjen handlar inte bara om kroppsvärme utan också om medmänsklighet.

I Tyresö lades sjutton halsdukar ut – till exempel på parkbänkar och i busskurer – tidigt på tisdagsmorgonen med varsin lapp. På den står det ””Det är vinter i Stockholm. Fryser du? Den här halsduken är inte borttappad. Den är handgjord just för dig. Ta den – varsågod!”

– Förhoppningsvis har de fått nya ägare nu, säger Jeanette Agnrud, kommunikationsansvarig vid Tyresö församling, senare på förmiddagen.

Tyresöborna har stickat

Det är Tyresöborna som har tillverkat de sjutton halsdukarna.

– Med stor entusiasm och många färgar. Det är folk i syföreningen och stickkaféet till exempel men även andra stick- och virkkunniga, säger hon

 Tillvaron blir allt mer polariserad.

Helena Forsberg är kyrkoherde i Tyresö församling.

– Tillvaron blir allt mer polariserad och vi ser hur det skapas samhällen i samhället där vi slutat bry oss om någon annan än oss själva. Det syns utanför mataffärerna och det syns i kommentarsfälten på internet. Halsduken, som får plockas upp av vem som helst utan krav på motprestation, blir en enkel påminnelse om att det är möjligt att skapa en varmare stad, säger hon i en kommentar på församlingens hemsida.

Runt om i Stockholms län har kommuninvånare tillverkat halsdukar.

Halsdukar

Svenska kyrkan i Haninge hade laddat upp med en rejäl hög med halsdukar. Foto: Svenska kyrkan

I Salem har diakonin och kyrkans syföreningsgrupp stickat.

– Värmen från sjalen ska lysa upp tillvaron. Vi har alla dagar när det känns lite tungt, säger diakonen Ellinor Bager i Salem.

Botkyrka församling har fått hjälp av organisationen Hela Människan som skänkt ett helt gäng med halsdukar. 150 stycken kommer att läggas ut runt om i Botkyrka.

Halsdukar

Halsdukar upphängda på en ledstång vid Tumba station. Foto: Daniel Claesson.

– De viras runt lyktstolpar och läggs i närheten av stationer och busshållplatser, säger Carl-Johan Rapp Freed på Hela Människan.

Idén med de stickade halsdukarna kommer från Nederluleå församling förra året.