Vakter brottade ned 73-åring med alzheimers – tyckte han var full

Östermalmstorgs tunnelbanestation
Östermalmstorgs tunnelbanestation (bilden är tagen vid ett annat tillfälle).
En Alzheimerssjuk 73-årig man var på väg hem till Danderyd när han brottades ner, bojades och låstes in av ordningsvakter på Östermalmstorgs t-banestation.
Vakterna trodde han var full och körde honom med blödande arm, fläskläpp och svullet knä till S:t Görans beroendeklinik, uppger DN.

I maj i år hade mannen varit på en fest och gick till Östermalms tunnelbanestation för att påbörja hemresan till Stocksund.

– Vakterna som var där var arga som fan. De tog mig och slängde mig ner på ryggen. Och så låste de armarna på mig så att jag inte kunde räta på mig, säger mannen till DN.

”De lyssnade inte”

Vakterna hävdade att han var berusad. Han försökte upprepade gånger förklara att han hade Alzheimers sjukdom.

– Jag sa det till dem flera gånger. Men de lyssnade inte.

Mannen polisanmälde händelsen. Men åklagare Katarina Bergström lade i mitten av oktober ned förundersökningen eftersom hon bedömde att brott inte kunde styrkas.

Blod rinner längs hakan

DN har gått igenom övervakningsfilmen från händelsen. Enligt tidningen finns det ingenting som tyder på att mannen skulle ha agerat våldsamt. 

I stället syns hur vakterna fäller honom till golvet och hur blod rinner längs hans haka.

SL har ingen händelserapport om händelsen.

”Riskfyllt för honom att åka tunnelbana”

Bevakningsföretaget Commuter Security Group, CSG, hävdar fortfarande att mannen var berusad.

”När ordningsvakterna pratar med mannen är det väldigt tydligt att han är så pass berusad att det vore riskfyllt för honom att åka tunnelbana”, skriver försäljningschefen Jens Klevengård i ett mejl till DN.

Efter händelsen har mannen inte åkt till centrala Stockholm.

– Jag har blivit försiktigare med vart jag kan gå. Vakterna ska ju göra det tryggare för oss medborgare. Men för mig så gör de ju det otryggare i stället, säger han till DN.