Test

Reaktorhallen i Ågesta kärnkrafterk. Foto: Lennart Ström
Ågestaverket.
I år ska Ågestaverket rivas. Det är forskaren Fredrik Krohn Andersson kritisk mot.
– I kontrollrummet har tiden fryst. Det skulle vara ett fantastiskt besöksmål, säger forskaren, som föreläser om kärnkraftverket på torsdag.

Ågestaverket, även kallat R3 och Adam, är Sveriges första moderna kärnkraftverk och användes som en provanläggning.
– Man kunde kosta på sig att göra misstag, vilket man också gjorde. Man provade hela tiden nya saker, raffinerade tekniken och så vidare. Man kunde använda erfarenheterna i de stora kommersiella kärnkraftverken som man byggde, så det är en jätteviktig roll som det hade, säger arkitekturhistorikern och kulturarvsforskaren Fredrik Krohn Andersson, som håller föreläsningen tillsammans med kulturgeografen Anna Storm.

Jan Lomaeus, Solna centrum

Lorem ipsum

I år ska anläggningen rivas och förslutas för all framtid.
– Det är synd. Det är både berättelsen om framgångssagan med svensk ingenjörsskap, men också de lite mörkare undertonerna med den starka centralstaten och kopplingen till det militära, säger Fredrik Krohn Andersson.

Det är lag på att kärnteknisk installation som inte längre är i drift ska nedmonteras.
– Men vi har också en kulturmiljölag som säger att vi har ett ansvar att bevara. Man kanske skulle kunna tänka sig en mellanlösning, att man plomberar anläggningen men att det går att se in. Kontrollrumsdelen är helt okontaminerad, och där har tiden fryst. Det skulle vara ett fantastiskt besöksmål. Det är märkligt att det inte skulle gå att lösa med lite uppfinningsrikedom, säger Fredrik Krohn Andersson.

Jan Lomaeus, Solna centrum

sit amet

Föreläsningen hålls på torsdag klockan 18.30-20.00, på Kulturhuset Fanfaren.

Hur går det med bilarna?

Malin Olsson
Det går bra
Tamara Olsson
Det går så där