Strandskolan kan få pris för matglädje

Strandskolans kök kan prisas – trefaldigt. Köket är nominerat i tre kategorier i mattävlingen White guide junior. Här kan årets skolrestaurang finnas, liksom årets skolkock och årets hållbara offentliga restaurang. "Nomineringen i sig är en slags vinst", säger kökschefen Åke Klarkvist.
Åke Klarkvist började som kock på Strandskolan 2013 och är numera kökschef.
Nu har Strandskolans kök chans att få pris igen. Köket tävlar om utnämningen Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko.
– Det är bland det största som kan hända, säger kökschefen Åke Klarkvist.

Strandskolan har två år i rad haft chans på priser i mattävlingen White guide junior, vilket Mitt i Tyresö skrivit om.

Nu har Strandskolan gått till semifinal i en annan tävlingen, nämligen Arla Guldko 2020.

Strandskolans kök kan prisas – trefaldigt

Tio skolor runt om i Sverige har chans att bli Bästa Matglädjeskola. De har valts ut bland de drygt 40 bidrag som kom in i kategorin.

– Det är jäkligt stort. Det är bland det största som kan hända, som branschens motsvarighet till Oscar. Det är kul att det blir uppmärksammat, man lägger ner sin själ i det här varje dag, säger kökschefen Åke Klarkvist.

Det är inte första gången ni har chans att få pris. Vad tror du gör att ni blir utvalda?

– Vi försöker lära barnen att uppskatta god mat och vi lagar den med entusiasm och engagemang. Det här är ingenting man klarar själv. Vi är ett bra gäng och det handlar om samarbete på alla nivåer, säger Åke Klarkvist.

Hur jobbar ni med matglädje?

– Ett exempel är våra temaveckor där vi lyfter olika länder och lagar deras mat och pyntar i matsalen. Vi försöker skapa en god stämning. Det ska vara trevligt att komma hit, en helhetsupplevelse, säger Åke Klarkvist.

Arla Guldko startades år 2000 med syftet att hylla ”vardagshjältar i den offentliga måltiden”.

Strandskolans kök kan prisas – trefaldigt. Köket är nominerat i tre kategorier i mattävlingen White guide junior. Här kan årets skolrestaurang finnas, liksom årets skolkock och årets hållbara offentliga restaurang. "Nomineringen i sig är en slags vinst", säger kökschefen Åke Klarkvist.

Mitt i Tyresö träffade gänget i köket i somras när köket var nominerat i White guide junior.   Ulf Eriksson, Helena Westin, Sirpa Törrönen, Jonna Anttila, Åke Klarkvist , Xiao Qin Liao. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Det här tittar juryn på

Bästa Matglädjeskola är ett av flera pris i Arla Guldko 2020. Andra pris är motsvarigheten för förskolor samt Årets Guldstjärna och Årets Frukostlyft.

När det gäller matglädje tittar juryn bland annat på hållbarhetstänk, restaurangmiljö, allmän matglädje och matmiljö och långsiktighet och engagemang.

Nästa steg är att juryn utser tre finalister. Vilka de tre är blir offentligt i februari.

De tre får oanmälda besök och efter det utses vinnaren som presenteras i maj på en gala.

Vinnaren får ett utbildningsstipendium, statyetten Arla Guldko och ett diplom.