Små barn utnyttjades i pedofilhärva – Haningebo får sänkt straff

Svea hovrätt.
Svea hovrätt.
I juli dömdes sex personer, däribland en man från Haninge, för att sexuellt ha utnyttjat tolv barn som var mellan sex och 15 år gamla när brotten begicks.
Nu sänker hovrätten straffen.

Bland de sex dömda, tre kvinnor och tre män hemmahörande på olika platser i landet, finns en flerbarnsmamma i 35-årsåldern som fick sex års fängelse i Stockholms tingsrätt efter att ha producerat övergreppsmaterial på sina egna barn.

Men hovrätten sänker nu hennes straff till fyra och ett halvt år.

Hon anses inte själv ha varit närvarande vid sex tillfällen när själva inspelningarna av övergreppen skett.

Domstolen går emot åklagaren och menar helt enkelt att gärningspersonen måste vara fysiskt närvarande.

Två dömda från länet

Två av de tilltalade männen kommer från Stockholms län.

En av dem, en man från Haninge, dömdes till sex års fängelse i Stockholms tingsrätt för grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Han begick bland annat övergrepp mot en närstående flicka under flera års tid.

Flickan var i låg- och mellanstadieåldern när övergreppen skedde. Han får nu straffet sänkt till fyra och ett halvt års fängelse.

Den andra mannen från länet är från Norrtälje. Han döms till ett och ett halvt års fängelse i stället för två och ett halvt år.

Åklagaren: ”Luckor i lagen”

Övriga tre åtalade, en man och två kvinnor, får fängelsestraff på mellan sex månader och två och ett halvt år i hovrätten.

– Straffen är rimliga i förhållande till vad personerna dömts för. Problemet är att de inte döms för allt man åtalats för, på grund av luckor i lagen som behöver rättas till, säger åklagare Helena Gestrin till SVT.

– Det här handlar om barn som inte har haft något annat alternativ än att utföra ett övergrepp på sig själv, efter instruktioner av en vuxen, fortsätter hon.

En av de dömda männen var anställd av försvaret innan han greps.