Tio stora nyheter i Tyresö på 2010-talet – minns du?

Kollage stora nyheter Tyresö 2010
Under 10-talet har Forellskolan rivits, Södertörnsvargen har skjutits i Tyresö och Tyresö har blivit med skyskrapa. Vargen är en genrebild.
Tyresö får en skyskrapa, Södertörnsvargen skjuts i Tyresö och närpolisen flyttar. Vi listar tio av de stora nyheterna i Tyresö under 2010-talet, som en del av vår artikelserie.

Stora protester mot Strandängarna

2012 stod de första husen klara i Strandängarna. ”2 000 protester var förgäves”, toppas tidningen av i november 2010. Föreningen Rädda strandängarna hade samlat in namnunderskrifter mot bygget. Nu såg det ut som bygget skulle börja till sommaren.

Högsta förvaltningsdomstolen avgjorde frågan.

 

Tyresö får skyskrapa

”Tyresö får en 23 våningar hög skyskrapa – med byggstart i höst. Det skrev tidningen i maj 2011. Huset Tyresö view var klart 2014.

Med sina 80 meter är huset inte bara Tyresös högsta utan också ett av länets högsta bostadshus.

 

Forellskolan rivs för nya centrum

Rivningen av Forellskolan börjar 2014 och blir startskottet för den nya stadsdelen Norra Tyresö centrum. Sommaren 2012 stängdes skolan och har då på mindre än två år kostat Tyresö kommun miljontals kronor i underhåll.

Nu har de första flyttat in i nya höghuset

I början av 2019 var första huset i Norra Tyresö centrum färdigbyggt – 16-våningshuset Cutting Edge med hyresrätter.

Norra Tyresö centrum ska rymma nära 1 000 bostäder. 2026 är planen att allt ska vara färdigbyggt.

Såhär såg det ut vid skolan 2013. Den började rivas året efter.

Forellskolan har blivit ett tillhåll för ungdomar, menar polisen Claes Ursing 2013. Foto: Mitt i

 

Pappa brände inne sina barn

Två barn från Tyresö omkom 2013 i en mordbrand i ett fritidshus utanför Dalarö. Barnets pappa dömdes året efter till livstids fängelse för mord. Han erkände direkt när han greps.

Hovrätten gick på tingsrättens linje och menade att agerandet ””vittnar om en synnerligen grymhet och total hänsynslöshet”.

 

Tyresö Fotboll går i konkurs

Tyresö Fotboll AB går 2014 i konkurs med mångmiljonskulder. Det stjärnspäckade damlaget tvingas dra sig ur allsvenskan. Det visar sig att Tyresö FF har gått i borgen för företaget. ”Tidigare okända borgensåtaganden kan hota verksamheten i Tyresö FF”, skriver Mitt i Tyresö samma höst.

Tar Tyresös roder

 

Närpolisen flyttar från Tyresö

”Polisens lokaler har sagts upp till nyår”, skriver Mitt i Tyresö våren 2015. Flytten var ett led i polisens omorganisation. ”Tyvärr har polisledningen ännu inte lyckats visa på vilket sätt det här skulle bli bättre för Tyresöborna”, sa en polis till Mitt i.

Nyligen stod det klart att en ny vårdcentral ska flytta in i polisens forna lokaler i Tyresö centrum.

Poliser kritiska till flytt

 

Magnusson lämnar Uddby gård

Familjen Magnusson som då drivit Uddby gård i 86 år meddelar 2015 att de lämnar gården.

Senare samma år stod det klart att det blir David Neveling som tar över. ”Uddby får inte bli ett museum”, sa han då till Mitt i Tyresö.

David Neveling

David Neveling när det 2015 stod klart att han tar över Uddby gård. Foto: Mitt i

Tyresöbor hjälper flyktingar

Tyresöborna slöt upp för att hjälpa flyktingar. Restauranger och företag bidrog till exempel med mat till evakueringsboendet vid Kvarnhjulet.

Många volontärer – över 200 anmälde intresse – hjälpte till vid boendet. Engagemanget fortsatte även efter att boendet stängde våren 2016.

Företag ger flyktingar mat

 

Varg sköts i Tyresö

I januari 2018 sköts den så kallade Södertörnsvargen i Tyresö, under en skyddsjakt. Vargen hade varit alltför närgången mot människor, ansåg länsstyrelsen som hade fått in 400 observationer om vargen.

Vargen kom från Norge till Södertörn sommaren 2017 och rev bland annat får i Tyresta by.

 

Fr.v Mats Lindblom (L) Anita Mattsson (S),Mikael Ordenius, (MP) Nya styret i Tyresö

I oktober 2018 presenterar sig det nya politiska styret. Här Mats Lindblom (L), Anita Mattsson (S) och Mikael Ordenius (MP). Foto: Stefan Källstigen

Nytt politiskt styre tar över

I sexton år styrde Alliansen Tyresö på egen hand. Valet 2018 ändrade på det. SD fördubblade sitt väljarstöd och varken de rödgröna eller Alliansen fick egen majoritet.

I oktober 2018 stod det klart att Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöparitet bildar det nya politiska styret.

Fredrik Saweståhl som varit kommunstyrelsens ordförande sedan 2009 lämnar kommunpolitiken. Anita Mattsson (S) tar över posten.