Efter skott och stenkastning – facket hotar med nytt vaktstopp

Väktare. Rinkeby. Stockholm.
För drygt två veckor sedan sköts en väktare i Rinkeby.
För ungefär två veckor sedan sköts en väktare i Rinkeby och i lördags kastade 15 personer stenar mot ordningsvakter i Husby.
Nu riktar facket kritik mot Hembla och polisen och varnar om att de kanske måste stoppa patrulleringen igen.

Efter att en väktare sköts i båda benen i en källarlokal den 7 oktober införde fackförbundet Transport ett skydsstopp för väktare i Rinkeby.

Polisen höll ett krismöte efter händelsen och försäkrade väktarna i området om att det här var en unik händelse och att det inte finns någon direkt hotbild mot uniformerad personal. Fackförbundet Transport valde då att lyfta stoppet, men ställde några krav.

Väktarstoppet i Rinkeby har hävts

”Hembla vill inte betala”

Ett av kraven var att Hembla, som är fastighetsägaren till byggnaden där väktaren sköts, skulle bevilja fördubblad bemanning en tid framöver. Men enligt Gustaf Järsberg, central arbetsmiljösamordnare på Transport har Hembla inte varit beredda att betala för detta, trots att de erbjöds ett reducerat pris.

– De ville inte betala för dubbel bemanning. De skriver på sin hemsida de att tryggheten är det som de värderar högst. Men de värderar det inte så högt att de vill betala extra för de som ska skydda deras hyresgäster, säger han.

Nytt stopp aktuellt

Gustaf Järsberg säger att det kan bli tal om ett nytt stopp för väktare.

– Det är inte omöjligt att vi kanske måste sätta ett stopp för den där källaren. Det kan bli så att man aldrig patrullerar den. Hur går det då ihop med Hemblas policy om säkerhet undrar jag, säger han.

Skottskadad väktare hittad i Rinkeby – polisen utreder mordförsök

Resursbrist hos polisen

Enligt Gustaf Järsberg ställde facket också krav på att om väktarna skulle gå ner i källaren där skotten avlossades, så skulle de ha med sig polis. Men det har inte heller hänt.

– Varje gång vi har velat att polisen ska följa med till den här källaren, vilket är varje natt den här veckan, så har de sagt att de inte har några resurser över för det, säger Gustaf Järsberg.

Han är besviken över situationen.

– Polisen går från att säga att de ska ge er alla resurser de har för att hjälpa till med det här och att det har högsta prioritet för dem. Till att säga att tack, men nej tack. Vi har inga resurser att skicka, säger han.

15 ungdomar kastade sten mot ordningsvakter i Husby

Känner inte till någon överenskommelse

Lokalpolischefen i Rinkeby, Niclas Andersson, känner inte igen det här önskemålet.

– En överenskommelse om att vi ska följa med ner i källaren känner jag inte igen över huvud taget att vi har haft. Det önskemålet har inte framförts på något möte som jag har varit med på, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har upprepade gånger, under flera dagar, utan framgång sökt representanter för Hembla för en kommentar.