Solnakvinna åtalas för grovt förtal mot känd tv-profil

Solna tingsrätt, Solna
Åklagaren lämnade in stämningsansökan till Solna tingsrätt på måndagen.
Solnakvinnan anmälde en känd tv-profil för sexuella övergrepp och berättade om det i sociala medier under metoo-hösten. Förundersökningen lades ner. Nu är det i stället kvinnan som är brottsmisstänkt – hon åtalas för grovt förtal.

Kvinnan anmälde under metoo-hösten 2017 tv-profilen för sexuellt ofredande och våldtäkter, och berättade om händelserna i sociala medier. I ett inlägg på Facebook uppgav den åtalade kvinnan att tv-profilen, som tidigare har deltagit i en rad populära program, hade utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid.

I slutet av maj 2018 lades förundersökningen mot tv-profilen ner i brist på bevis och i februari i år polisanmälde han kvinnan för det hon hade skrivit. Nu har kvinnan åtalats, misstänkt för grovt förtal, ett brott som kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom uppgifterna avsett grov brottslighet, fått stor spridning samt lett till stor skada i NN:s privata liv och yrkesverksamhet”, skriver kammaråklagare Alexandra Bittner i stämningsansökan.

I åklagarens bevisning finns skärmdumpar från bland annat Facebook.

– Bevisningen består av utdrag från sociala medier från det som har skrivits, och under huvudförhandlingen kommer det att hållas förhör med de inblandade, säger Alexandra Bittner till Mitt i.

”Glasklart förtal”

Tv-profilen har i förhör sagt att han menar att kvinnans FB-inlägg är ”glasklart förtal” och att han har mått ”obeskrivligt dåligt” över oron att inlägget spreds. Han har också sagt att han länge tvekade om han skulle polisanmäla, men till slut kom fram till att det var det rätta att göra.

Den åtalade kvinnan har i förhör erkänt att det är hon som har skrivit FB-inlägget, men hon nekar till brott och säger att hon varken har velat smutskasta eller förtala.

När rättegången hålls är ännu inte klart.

”Inga kommentarer”

Mitt i har varit i kontakt med kvinnans advokat Daniel Marcus.

”Jag har inga kommentarer för tillfället”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Advokat Johan Eriksson, som företräder tv-profilen i rollen som målsägandebiträde, säger till Expressen att han just nu inte har några kommentarer.