Nu ska buset i söderort dömas efter veckor – inte månader

Polisens försök att kapa tiden från brott till straff för enkla brott har varit lyckat. Nu utökas snabbspåret till hela Stockholm.
Polisens försök att kapa tiden från brott till straff för enkla brott har varit lyckat. Nu utökas snabbspåret till hela Stockholm.
Nu ska det ta veckor i stället för månader – eller år från att brott begåtts till att straff döms ut.
Polisens nya metod "snabbspår" utökas och införs snart i Farsta, Globen och Skärholmens lokalpolisområden.

En ny metod inom polisen har precis nått södra Stockholm, ett ”snabbspår” som ska korta utredningstiderna för enklare typer av brott.

Arbetssättet har använts i norra Stockholm sedan 2018, och sedan i början av januari började det användas i södra Stockholm. Först ut var Huddinge, Botkyrka. Haninge och Nacka, och från och med mitten av mars ska det även användas i Globen, Farsta och Skärholmens lokalpolisområden.

Det hela handlar om att snabbare få ett avslut när någon tas på bar gärning vid enklare typer av brott, som till exempel snatteri (ringa stöld), narkotikabrott eller olovlig körning.

– Erfarenheterna från polisen i Stockholm nord är väldigt goda. Där har de i snitt kortat utredningstiden från ungefär 23 till 5 veckor, säger Roger Kämpe, kommissarie och ansvarig för snabbspår i polisområde syd.

Utredning avslutas direkt

Metoden bygger på att patrullen på plats gör ett grundligare arbete, hör den misstänkte och alla vittnen och säkrar bevisning.

På det sättet kan utredningen ofta slutföras direkt. Ett förslag på bötesbelopp kan skrivas ut på plats via en fullmakt från rätten. Eller så kan den misstänkte delges en tid för rättegång redan på brottsplatsen. Om den misstänkte sedan väljer att inte dyka upp vid rättegången så kan hen dömas i sin frånvaro.

Fakta

Så fungerar snabbspåret

Så fungerar snabbspåret

  • Försöket drog i gång redan 2018 i lokalpolisområdena Rinkeby, Solna och Täby, men ska nu införas i hela polisregion Stockholm.
  • Snabbspåret omfattar brott som har fängelse högst tre år i straffskalan och där det inte krävs någon omfattande utredning. Den misstänkte ska tas på bar gärning och utredningen ska kunna starta omedelbart och pågå i max tre veckor.
  • För polisen gäller det alltså att avsluta ärendena ute på brottsplatsen eller i ett så tidigt skede som möjligt. Det här sättet att jobba minskar antalet överlämningar och processen i rättskedjan går snabbare. Målet är det brottet ska upp i tingsrätten inom sex veckor.
  • Snabbare lagföring är ett regeringsuppdrag och utöver Polismyndigheten deltar flera andra myndigheter i försöket, bland annat Regeringskansliet, Justitiedepartementet, Åklagarmyndigheten och Kriminalvården.
  • Tanken är att metoden på sikt ska spridas till resten av landet.

Källa: Polismyndigheten

Källa: Polismyndigheten

Enligt Roger Kämpe har hittills runt 90 procent av målen dömts även om misstänkt inte var närvarande, eftersom utredningen redan var klar på plats.

– Det är en stor vinst och något som avlastar rättsväsendet jättemycket. För en hel del av de här brotten begås av personer som gör allt vad de kan för att undandra sig rättvisan. Här behöver vi bara träffa dem vid tillfället som vi ingriper, sen gör vi klart allt. Om de sedan struntar i att komma för att de tror att de tjänar på det så är det precis tvärtom, då blir de dömda ändå, säger Roger Kämpe.

Tidigare blev uppåt hälften av alla huvudförhandlingar i tingsrätten inställda eftersom den misstänkte inte dök upp, enligt polisen.

Handlar främst om narkotikabrott

Andra stora fördelar är att återfallande kriminella snabbare försvinner från gatan, att de straffas för fler brott och att ärenden inte längre läggs på hög hos överbelastade utredare.

Sedan den 7 januari har i snitt sex brott per dygn i södra Stockholm behandlats med den nya metoden. Målet är att snart vara uppe i 15-20 ärenden per dygn.

Hittills har det framför allt handlat om narkotikabrott.

– Det är ofta personer som bidrar till en otrygg centrummiljö, som står och knarkar öppet. Förhoppningen är att när de märker att det blir lite tuffare och med tydliga sanktioner från samhället så ska de sluta att hänga där och det ska då bli tryggare för andra, säger Roger Kämpe.

Kritik för rättsosäkerhet

Nackdelar då? Det skulle vara rättssäkerheten.

– Blir man föremål för polisens intresse kan man tänka att man säger vad som helst för att komma därifrån, säger försvarsadvokat och straffrättsexperten Ulrika Borg till Svt.

Hon ser dock också stora fördelar, när det inte längre dröjer uppåt flera år innan ärendet hamnar i domstol.

Polisen ser inga stora nackdelar.

– Det är alltid lite skruv- och mutterutmaningar så här i början, men i det stora hela har det fungerat bra, säger Roger Kämpe.