Snöbristen kan vara orsaken till din vinterdepp

Trött. Snö. Depp.
Snöbristen kan vara anledningen till att du känner dig trött och deppig.
Känner du dig trött och deppig?
Snöbristen kan vara orsaken.

Solen verkar ha lekt kurragömma med oss hela den här vintern. Om vi faktiskt har varit med på leken eller inte går såklart att diskutera. Något som däremot inte går att säga någonting om är att solen är en riktigt mästare på gömställen.

I november lyste solen mindre än två timmar per dag i snitt i Stockholms län. I december tittade den fram totalt cirka 20 timmar enligt SMHI.

– Sömnen blir sämre under vinterhalvåret. Vi får inte tillräckligt med morgonljus vilket gör att sömnen blir förskjuten. Vi blir amerikaner i vår dygnsrytm och kvaliteten på sömnen blir sämre, säger Arne Lowden som är sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet.

Superhjälten snö

Men att sova mer är ingenting som botar tröttheten. Medicinen är dagsljus. Det ger snön en hjälteroll under vinterhalvåret.

– En snötäckt mark reflekterar 90-95 procent av allt ljus medan barmark bara reflekterar 15-20 procent, säger Arne Lowden.

Snö.

Den 29 november föll första snön och orsakade halka i hela länet. Sedan dess har det varit sparsmakat med snö den här vintern. Foto: Anna Wilson.

En vitklädd vinter kan alltså kompensera för mörkret och se till att färre timmar utomhus räcker för att få sin dagliga dos av dagsljus under det mörka vinterhalvåret.

Men i år har både solen och snön lyst med sin frånvaro. Så om du känt dig extra trött och deppig i vinter är det inte speciellt konstigt.

– Det finns inte så mycket forskning på just snö och hälsa. Men det är en spännande fråga som jag vill kolla vidare på. Jag tror att mindre dagsljus, och indirekt mindre snö, har en negativ påverkan på oss, säger Arne Lowden.

Chans för snö i nästa vecka

Snöns vara eller icke vara har utan tvekan varit vinterns stora snackis. I prognoserna för nästa vecka ser det äntligen ut att falla några snöflingor i Stockholmsområdet men enligt SMHI:s meteorologer är chansen liten att snön lägger sig.

Jag tror att mindre dagsljus, och indirekt mindre snö, har en negativ påverkan på oss.

Arne Lowden, sömn- och stressforskare

Så hur ska man då göra för att bli av med vinterdeppen?

Sömn- och stressforskaren Arne Lowden tipsar om att sitta vid ett fönster på jobbet, köpa en ljusterapilampa eller använda ljusglasögon.

– I takt med att Stockholm förtätas minskar dagsljusintaget. Utvecklingen går emot att elektrisk belysning kommer att ersätta det faktiska dagsljuset. I framtiden kanske man inte ens behöver gå ut.