Rekordmånga britter blir svenska medborgare efter Brexit

Kristopher Bell, Benjamin Jones och Rebecca Crompton är tre av cirka 4000 britter i Stockholm som påverkas av Brexit.
Kristopher Bell, Benjamin Jones och Rebecca Crompton är tre av cirka 4000 britter i Stockholm som påverkas av Brexit.
Förra året blev 4277 britter svenska medborgare.
Det är en ökning med 900 procent sedan 2015 – året innan britternas folkomröstning.
– Om det inte var för Brexit hade jag inte blivit svensk medborgare, säger Rebecca Crompton som flyttade från Manchester till Skarpnäck.

Den 31 januari lämnar Storbritannien EU. Samtidigt har Brexit fått många britter att lämna sina hemland. Mitt i har träffat tre stockholmare med blandade känslor för vad som händer på de brittiska öarna.

uppslag, brexit, case. Benjamin Jones och doktorerar på SU (marinbiologi). Britt som påverkas av kommande Brexit. I samtal med en kollega.

Benjamin Jones flyttade till Stockholm för att doktorera på SU. Där studerar han hur klimatförändringar påverkar människor i marina miljöer. Foto: Christian Lärk

”Storbritannien vänder miljöfrågan ryggen” 

Namn: Benjamin Jones
Ålder: 28
Bor: Bromma
Ursprungligen från: Cardiff, Wales

”När jag ser vad som händer i Storbritannien blir jag deprimerad – Brexit kan bli en ekonomisk katastrof för landet. Jag hade tur som kom ut, men jag är orolig för min familj som fortfarande bor där och äger ett hus.

Jag kom till Stockholm för 1,5 år sedan och doktorerar i marinbiologi på Stockholms universitet. Min forskning handlar om hur klimatförändringar påverkar människors möjligheter till försörjning i marina miljöer vid Indiska oceanens kuster.

Jag hade tur som kom ut

Benjamin Jones

Miljön och klimatet är de viktigaste frågorna för mig, och de sveps under mattan med Brexit. Det känns som att Storbritannien vänder dem ryggen nu.

Förmodligen kommer Brexit inte påverka mitt yrkesrelaterade resande. Men inget kommer bli lättare om man säger så.

Ett svenskt medborgarskap är något jag är väldigt intresserad av. Delvis på grund av Brexit, men jag känner också starkt för den svenska kulturen och svenska värderingar och skulle väldigt gärna bli svensk medborgare även av dessa skäl.

Jag vet ännu inte vad som händer när jag doktorerat, men till Storbritannien har jag ingen lust att återvända”.

Kraftig ökning efter Brexit

Loading...

Loading…

Antal brittiska medborgare som blivit beviljade svenskt medborgarskap. 2016 hölls folkomröstningen om Brexit. Källa: Migrationsverket

Rebecca Crompton Brexit Skanstull

Rebecca Crompton arbetar som bildlärare på Internationella Engelska Gymnasiet vid Skanstull. Foto: Veronica Johansson

”Om det inte var för Brexit hade jag inte blivit svensk medborgare”

Namn: Rebecca Crompton
Ålder: 31
Bor: Skarpnäck
Ursprungligen från: Manchester, England

”Jag fick ett jobb på Internationella Engelska Gymnasiet på Södermalm och flyttade hit från Storbritannien för att arbeta här i ett år. Men jag trivdes så bra att jag aldrig åkte hem. Studenterna är fantastiska och arbetsbördan är bättre. I Storbritannien jobbade jag fler timmar och tjänade mindre pengar.

Dessutom är Stockholm en väldigt trevlig stad. Jag bott här i fyra år nu och har inga planer på att flytta tillbaka till Storbritannien.

Jag inte riktigt vad jag ska tycka om Brexit. En sak jag är säker på är att vi slösar väldigt mycket tid på att prata om det.

Rebecca Crompton

Jag inte riktigt vad jag ska tycka om Brexit. Hälften av alla jag pratar med tror att det kommer bli toppen, och hälften säger att det är väldigt dåligt. Båda sidor har bra synpunkter. En sak jag är säker på är att vi slösar väldigt mycket tid på att prata om det.

Om det inte var för Brexit – om Storbritannien stannat kvar i EU – hade jag aldrig ansökt om att bli svensk medborgare. Nu är jag det, och jag känner mig väldigt lyckligt lottad”.

Här bor britterna i Stockholms län

 

Loading...

Loading…

Så många brittiska medborgare är folkbokförda i länets kommuner. Britter med dubbla medborgarskap ingår i många fall inte i statistiken. Källa: Scb


 

Brexit Kristopher Bell Kista

Kristopher Bell pendlar från Enskededalen till kontoret i Kista. Foto: Veronica Johansson.

”Jag skäms för vad mitt hemland håller på med”

Namn: Kristopher Bell
Ålder: 24
Bor: Enskededalen
Ursprungligen från: Ballynahinch, Nordirland

”Jag tror att Brexit kommer att göra det väldigt mycket svårare för mig att resa och att bo i Stockholm. Det har redan gjort mig stressad över flera saker: Försämrar det relationen till min arbetsgivare, såpass att jag förlorar mitt jobb? Kommer jag kunna köra bil med mitt brittiska körkort? Hinner jag få mitt svenska personnummer i tid?

Jag flyttade till Stockholm sommaren 2019 med min svenska flickvän, så jag har ännu inte bott här tillräckligt länge för att kunna ansöka om medborgarskap. Men jag har tänkt mycket på det och önskar att jag kunde avsäga mig mitt brittiska medborgarskap och bara ha ett svenskt – jag skäms för vad mitt hemland håller på med.

Jag tror att Brexit kommer att göra det väldigt mycket svårare för mig att bo i Stockholm

Kristopher Bell

Personligen tror jag verkligen inte att Brexit är vad Storbritannien behöver. Det kommer att orsaka stor skada för landets relationer och framtid. Brexit drevs igenom i hopp om att främlingsfientliga väljare skulle enas kring ett gemensamt mål: att hålla invandrarna borta. Men i själva verket utnyttjade den konservativa Tory-regeringen rasisterna för att få vad de vill ha – mer pengar till sig själva”.

Fakta

Så påverkas britter i Sverige av Brexit

  • Den 31 januari lämnar Storbritannien EU.
  • Därefter räknas alla brittiska medborgare i Sverige juridiskt som tredjelandsmedborgare, det vill säga medborgare i ett land utanför EU.
  • Om det blir en så kallad hård Brexit – utan utträdesavtal – har den svenska regeringen beslutat om undantagsregler som ger brittiska medborgare rätt att fortsätta vistas, studera och arbeta i Sverige utan kvar på uppehålls- eller arbetstillstånd. Hur länge undantagsreglerna skulle gälla om det blev aktuellt är inte beslutat.
  • Även i det fall det blir en mjuk Brexit med ett utträdesavtal, vilket regeringskansliet bedömer som sannolikt, kommer brittiska medborgare och deras anhöriga kunna stanna i Sverige på samma villkor som tidigare under en övergångsperiod där Storbritannien i praktiken fortfarande är kvar i EU-samarbetet. Det gäller både för dem som flyttat till Sverige före utträdet och under övergångsperioden.
  • Övergångsperioden pågår till slutet av 2020 och kan förlängas som längst till 2022.
  • Vad som gäller för brittiska medborgare som vill vistas i Sverige efter övergångsperioden är en fråga som kommer att ingå i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien.
Källa: Migrationsverket, Regeringskansliet