Planerna som aldrig blev av i Tyresö under 2010-talet

Kollage Planer som inte blev av Tyresö
Vi blickar tillbaka på 2010-talet i en artikelserie – här kan du läsa om några av planerna som inte har blivit verklighet.
Ett kulturhus, spårbilar och gymnasieelever i brandstationen.
Det är några av planerna under 2010-talet i Tyresö – som inte har blivit verklighet.

Spårbilar – ”idealiskt för Tyresö”

Miljöpartiet höjde rösten för spårbilar i Tyresö för tio år sedan. En tjänsteman beskrev 2010 Tyresö som idealiskt för spårbilar – de förarlösa, eldrivna fordonen där passagerare själva bestämmer destinationen vid hållplatsen. 

Året efter kunde Tyresöbor testa att sitta i en spårbil under en utställning i Tyresö centrum. Då ingick Tyresö i ett nätverk för kommuner som utreder satsningar på spårbilar.

Spårbil OBS Wikipedia Commons

Spårtaxi i USA. Foto: Wikimedia Commons, Brian M Powell

Kulturhuset som inte har byggts

Alla partier i Tyresö vill se någon form av kulturhus när Norra Tyresö centrum byggs ut, skrev Mitt i Tyresö 2014. Året efter presenterade Allianspartierna ett förslag på ett multihus för utbildning och kultur.

Två vill bygga nytt kultur- och kunskapscentrum

Året efter stod kommunen med två konkreta förslag – ett från Skandia Fastigheter och ett från Hemsö – men landade inte i något av dem.

”Det hade kostat för mycket att hyra”, sa Mats Lindblom (L) när Hemsös förslag skrotades. 

Röster har höjts för andra lösningar. Gruppen Föreningen Kulturcentrum Kvarnhjulet har i flera år drivit frågan om ett renodlat kulturhus ägt av kommunen. Under 2019 har Miguel Escribano gått ut med sin vision om ett kultur- och allaktivitetshus i värmeverket.

Men ett kulturhus lär dröja.

”Vi har ambitionen att bygga ett när de ekonomiska möjligheterna finns, men vad det blir och på vilken plats har jag ingen åsikt om ännu”, sa Thomas Sundblad (L) i maj.

 

Gymnasiet som inte flyttade

”Gymnasiet startar om – i två byggnader”, skrev vi 2014. Förslaget var då att vissa elever skulle gå i det nya mindre kulturhuset som då planerades på Bollmora torg och resten i brandstationen som skulle byggas ut.

Brandmännen skulle flytta till nybygge i Lindalen.

När 2018 års kull av studenter hade sprungit ut blev Tyresö gymnasium ett enbart yrkesförberedande gymnasium.

 

Gymnasie faxi liten

3 juni 2014.

 

OS till Stockholm

Invigning på Friends Arena i Solna, medaljutdelning vid slottet, skidor i Botkyrka och OS-by i Järfälla – planerna på OS i Stockholm 2026 var stora. Länge såg det ut att gå vägen när motståndare efter motståndare föll bort.

Men trots att både kronprinsessan Victoria och Peter Forsberg gjorde sitt bästa för att övertyga den internationella olympiska kommittén – och finansborgarrådet Anna König Jerlemyr (M) sjöng Abba – blev det nobben.

Vinter-OS 2026 gick till Milano-Cortina i Italien.

Det är inte första gången Sverige satsar på OS. Vi har ansökt om att få arrangera spelen hela åtta gånger innan vinter-OS 2026.

 

Stockholm – Spårvagnsstaden

I början av 2010-talet var spårvagnen stekhet. Då sågade trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) behovet av t-bana och planerade spårtrafik till såväl Hornsbergs strand som Ropsten.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) deklarerade i SvD att ”Spårvagnen ska bli det självklara” och några år senare föreslogs att 4:ans buss skulle bli spårväg.

Under perioden har tvärbanan visserligen förlängts till Solna men Spårväg city har bara blivit 600 meter längre. Och var är spårtaxin i Nacka? Och spårvagnarna som skulle gå i mitten av Barkarbystadens numera tomma alléer? Och spårvagnar i stället för bussar längs 4:ans linje är numera en ickefråga.