Gravida med kraftig övervikt får särskild mottagning på Sös

Eva Itzel
Eva Wiberg Itzel, överläkare på Sös förlossning, är initiativtagare till den nya mottagningen.
Både graviditet och förlossning innebär större risker för överviktiga kvinnor. Men havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes eller farliga kejsarsnitt kan undvikas med noggrann planering.
Därför ska en särskild mottagning för överviktiga kvinnor öppna på Södersjukhuset.

Kvinnor som är överviktiga löper större risker under graviditet och förlossning än normalviktiga. Därför startar Södersjukhuset en särskild mottagning för kraftigt överviktiga blivande mammor.

– Alla kända komplikationer under graviditet är vanligare om du är överviktig, såsom havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes, men också till exempel att barnet dör i livmodern. Idag brister förlossningsvården för dessa kvinnor, säger Eva Wiberg Itzel, överläkare på Sös förlossning, i ett pressmeddelande på sjukhusets hemsida.

Ingen bantning

Men det handlar inte om att kvinnorna ska banta ”det finns det garanterat andra forum för” säger hon.

– Mitt mål är att deras graviditeter och förlossningar ska kunna genomföras på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt, både för mamman och barnet.

130 kvinnor förlöstes

Andelen gravida med kraftig övervikt ökar. Under 2019 förlöstes nästan 8 000 kvinnor på Södersjukhusets förlossning. Av dessa var 130 kvinnor kraftigt överviktiga med ett BMI över 35.

– Att förlösa dessa kvinnor med kejsarsnitt är riskfyllt. Samtidigt vill vi absolut inte hamna i ett akut läge under en vaginal förlossning, det är ännu farligare. Så det är en balansgång som kräver en noggrannare förlossningsplanering, säger hon.

Öppnar i höst

Mottagningen planeras att starta till hösten. Till en början kommer man att ta emot kvinnor med ett BMI över 35 som valt Södersjukhuset som förlossningsklinik.