Lena Ölander kritisk mot nya fritidsgårdens öppettider

Lördagens brand har skakat om Sätra centrum. Lena Ölander möter ledsna ungdomar varje dag.
Lena Ölander är kritisk till upplägget med öppettider när få är på plats och menar att politikerna ägnar sig åt ett fulspel. Arkivbild.
Som Mitt i Söderort berättat ska fritidsgården i Sätra vara öppen för äldre ungdomar. Men bara måndagar och tisdagar. Och på prov.
Nu går Lena Ölander ut i flera medier och kritiserar upplägget.
– Behovet i Sätra är störst under helgerna. Nu finns risk att den läggs ner, säger hon till SVT.

Från och med december är fritidsgården i Sätraskolan även öppen för ungdomar över 15 år, som Mitt i Söderort tidigare rapporterat. Det är en del av det nya avtal som Fryshuset har med Stockholms stad.

Men 16-19 åringarna är endast välkomna på måndagar och tisdagar. Och verksamheten är bara på prov under fyra månader. Sedan följer en utvärdering innan politikerna beslutar om den ska permanentas.

Politikerna ägnar sig åt fulspel menar Trygga Sätras grundare

Det har fått Sätrabon och tonårsmamman Lena Ölander att reagera. Lena Ölander är nattvandrare och grundare av Trygga Sätra, och en av dem som kämpat länge för en fritidsgård för äldre ungdomar i Sätra. Nu har hon gått ut i både SVT och DN och kritiserat upplägget som hon menar är ett fulspel.

Vi har i flera år larmat om ungdomsproblematiken i Sätra, nu öppnar de två dagar i veckan på måndagar och tisdagar när vi vet att behovet är som störst under helgerna.

Lena Ölander, grundare av Trygga Sätra

Vi har i flera år larmat om ungdomsproblematiken i Sätra, nu öppnar de två dagar i veckan på måndagar och tisdagar när vi vet att behovet är som störst under helgerna. Kommer inte ungdomarna på vardagar, finns ju risken att det läggs ner igen, säger hon till SVT.

Sätraungdomarna vill ha helgöppet

Även Dilan Pekin, föreståndare för fritidsgården i Sätra, tror att antalet besökare skulle vara betydlig fler om gården var öppen på helger.

– Det hade nog blivit en ganska stor skillnad. Sedan vi öppnade har det varit det största önskemålet från ungdomarna själva, framför allt lördagar, säger hon till DN.

Johan Kling (C), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, försvarar upplägget med att det finns fritidsgårdar för äldre i andra stadsdelar och att de inte vill lägga resurser på något i onödan.