Misshandel av pappa i Bro står i fokus i Uppdrag granskning

Tre unga killar pekades ut av flera vittnen som inblandade i misshandeln kort efter händelsen – två av dem dömdes senare.
Tre unga killar pekades ut av flera vittnen som inblandade i misshandeln kort efter händelsen – två av dem dömdes senare.
Onsdagens Uppdrag granskning åkte till Bro och tittade närmare på en misshandel som ägde rum i samband med valborg för ett år sedan. Många människor blev vittne, så även några av kommunens trygghetsvärdar och fritidsledare. Men när polisen utreder drar sig vittnen ur och säger sig inte sett något.

På Valborg 2018 hade många människor samlats på Råby IP i Bro för att njuta av elden och tillsammans fira in våren. En av dem var Johan Falkenberg från Bro som tog sig till firandet tillsammans med sin fru och deras barn.

Johan Falkenberg Foto: SVT / Uppdrag granskning

Många såg när han misshandlades

På platsen reagerade Johan på hur ett gäng killar ”mopsade upp sig” mot en kvinna med en hund. Han gick aldrig mot killarna, i stället kom gänget mot honom. Efter en del verbalt tjafs misshandlas Johan.

Skärmdump från mobilfilmen. Foto: Polisens förundersökning

Han blev skallad och slagen till marken – både fritidsledare och nattvandrare från kommunen fanns på platsen, har han beskrivit under utredningen som följde, ”men de verkade vara där främst för att skydda killarna.”

Tre unga killar pekades ut

Polisen larmades och det fanns inledningsvis gott hopp om att utredningen skulle ge utdelning, mycket tack vare den stora mängd människor som hade sett vad som hände.

Redan senare samma kväll så pekades tre unga killar ut av flera vittnen som inblandade i misshandeln. Foto: Polisens förundersökning

Men polisens arbete visar sig bli mer komplicerat. I takt med att förundersökningen fortgår börjar vittnen hoppa av – totalt sex stycken.

Vittnen som tystnar i fokus i kvällens program

Kvällens Uppdrag granskning handlar om detta – tystnadskultur.

– Bro är en liten ort, alla känner alla. Man känner igen den här grupperingen, som det blir på små orter, rykten sprids att de är farliga och har våldskapital, säger polisens förundersökningsledare Tobias Becker då han intervjuas i programmet.

Kommunens personal fanns på plats – men vad såg de?

Uppdrag granskning lyfter fram det faktum att Upplands-Bro kommun mycket riktigt, precis som Johan beskrivit i sitt vittnesmål, hade personal på platsen, både trygghetsvärdar och fritidsledare. Men vad såg kommunens personal?

Foto: SVT / Uppdrag granskning

Mobilfilm visar misshandeln

En mobilfilm som visar det inträffade blir ett viktigt bevis i förundersökningen. 

I denna syns en av kommunens fritidsledare stå mitt i den pågående misshandeln, och även vara den som föser bort en av killarna som misshandlar mannen.

Foto: Polisens förundersökning

– Fritidsledaren hördes, men menade på att han inte hade sett nånting, säger förundersökningsledare Tobias Becker.

Fritidsledare syns på filmen – men hade inte sett något

Trots upprepade försök att få mannen att berätta vad han sett lyckas inte polisen. I förundersökningen säger han:

”Det var en stressig situation, man går bara in och stoppar, och tänker inte på vilka det är”

Kommunen säger sig inte känt till händelsen

Från kommunen medverkar kultur- och fritidschefen Hannah Rydstedt Nencioni, Trygghets- och preventionschefen Rafif Makboul och kommundirektören Ida Texell.

Kultur- och fritidschefen Hannah Rydstedt Nencioni och kommundirektören Ida Texell är två av de chefer som svarar på frågor i kvällens program. Foto: Upplands-Bro kommun

För Uppdrag gransknings reporter beskriver de att de inte haft kännedom om händelserna på Råby IP förrän reportern hörde av sig och började ställa frågor.

– Det vi har gjort sedan det här kom till våran kännedom är att vi tar allt igen, hur stärker vi skyddet för vår personal, hur ser vi till att man känner ett förtroende som anställd att vända sig till arbetsgivaren om man blir hotad eller utsatt för hot på något sätt, säger trygghetschefen Rafif Makboul då Mitt i ringer på tisdagen.

”Vi behöver samverka fler aktörer för att öka tilliten till rättsväsendet”

Rafif framhåller att Uppdrag granskning beskriver ett samhällsproblem som är större än att det bara berör Upplands-Bro.

– Vi behöver samverka fler aktörer för att öka tilliten till rättsväsendet, polisen och att man ska våga vittna.

 

Rafif Makboul Foto: Upplands-Bro kommun

”Om man ser nånting som kommunanställd så ska man självklart ingripa”

Kommunen kan inte uttala sig om vad personalen sett eller inte.

– Men generellt, om man ser nånting som kommunanställd så ska man ju självklart ingripa, vi vill inte som kommun stå för någon tystnadskultur eller bidra till att man inte vågar prata, så det ser vi allvarligt på, säger Rafif och fortsätter:

Misshandeln inträffade där aktivitetsparken idag ligger. Foto: Upplands-Bro kommun

– Jobbar man då som exempelvis trygghetsvärd och finns ute på fältet, för att vara en trygghet för människor att vända sig till, då måste man också samverka med polisen och delge den informationen som man har, om man har någon.

Upplands-Bro uppger att två av de tre personer som skildras i reportaget inte jobbar kvar inom kommunen.

Två av killarna som misshandlade Johan dömdes 

I mitten av september i år meddelade Attunda tingsrätt att en av de tre killarna som åtalades för att ha misshandeln frias. De andra två dömdes till en månads fängelse, respektive ungdomsvård med särskild föreskrift att följa det ungdomskontrakt som socialkontoret upprättar.

Attunda tingsrätt dömde två av de tre åtalade killarna. Foto: Most photos

De två dömda ska även betala ett skadestånd på 10 500 kronor.

Mitt i har varit i kontakt med en av fritidsledarna, men han vill inte uttala sig. Vi har även pratat med Johan Falkenberg som säger att han inte har mer att tillägga än det som framgår i programmet.

Uppdrag granskning sänds i kväll klockan 20.00 på SVT 1. Från klockan 12 hittar du programmet på SVT Play