Missbrukare tog överdos inne på vårdavdelning – avled

Knark. Narkotika.
Mannen injicerade narkotika inne på en av Beroendeakutens vårdavdelningar.
En påverkad man som togs in på Beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus lyckades smuggla in injiceringsverktyg och skaffa narkotika inne på avdelningen.

En man fördes av polis till Beroendeakuten i S:t Görans-området en kväll tidigare i år, påverkad av narkotiska preparat, där han lades in för vård.

Enligt den Lex Maria-anmälan som lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, hade mannen missbrukat heroin, kokain och annan narkotika i många år, och under perioder vistats på LVM-hem för tvångsvård.

Nu hade han återfallit i missbruk och tagit ett stort antal lugnande tabletter.

Tänkte missbruka resten av livet

Av vårdgivarens utredning framgår att mannen sagt att han nu bestämt sig för att aldrig mer bli ren från sitt missbruk, utan avsåg att missbruka resten av livet.

På Beroendeakutens mottagning får patienterna behålla sina kläder, men personal kontrollerar fickor och tar hand om skor, för att inget otillåtet ska tas med in på sjukhuset.

Senare på kvällen lades mannen in på avdelning, men var då så avsomnad att han fick läggas i sjuksängen med kläderna på. Först när han vaknade till efter några timmar hölls ett inskrivningssamtal och han fick byta om till sjukhuskläder.

Tog överdos på toa

Därefter gick mannen till rökrummet och pratade med en annan patient, och sedan tillbaka till sin säng.

En halvtimme senare ser personalen under sin observationsrunda att sängen är tom. Mannen hittas inlåst på toaletten med spruta och kanyl i handen.

Personalen slår larm och utför hjärt- lungräddning men förgäves, och mannen avlider.

Knark och verktyg smugglades in

Mannen tros ha smugglat in injiceringsverktygen i extrasydda fickor i sina kläder, och gömt dem i sitt rum när han vaknat. En medpatient har medgett att han försett mannen med narkotikan.

Vårdgivaren, Region Stockholms vårdbolag SLSO, uppger att händelsen varit svår att förutse och förhindra. Det fanns inga tecken på förhöjd självmordsrisk, inte heller några tecken på att det fanns insmugglad narkotika på avdelningen.

Integritet hindrar visitering

Det finns också tydliga juridiska gränser för visitering av patienter i samband med inläggning, skriver de, och hänsyn måste tas till patienternas integritet.

Vårdgivaren har nu informerat personalen om patientens tillvägagångssätt, för att förhindra att något liknande händer igen. Det blir nu Ivo som avgör om det är tillräckligt.