Josefin i Äppelviken tog SM-guld i mathantverk

brom, park konditori, vinnare, sm, hantverkPark Konditori har vunnit SM i Hantverk för sin Algotlimpa. Josefin Åhfelt, Park Konditori.
Josefin Åhlfeldt tror att kulturspannmål är på frammarsch. Den som ska baka får dock räkna med motstånd. "Man får kämpa lite" säger hon.
Den väger ett kilo, är svår att få till och är dessutom en riktig surdeg. Trots det är Algotlimpan en guldklimp – som vunnit SM i mathantverk.
– Superkul! säger Josefin Åhlfeldt på Park konditori.

Den 15-17 oktober var Josefin Åhlfeldt på plats i Högbo bruk för att tävla i SM i mathantverk med Algotlimpan. Med sig hade hon det ett kilo tunga brödet som Park konditori har utvecklat under en tid.

– Ungefär en vecka före tävlingen var brödet klart, säger hon.

brom, park konditori, vinnare, sm, hantverkPark Konditori har vunnit SM i Hantverk för sin Algotlimpa.

Park Konditori har vunnit SM i mathantverk för sin Algotlimpa. Foto: Christian Lärk.

Algotlimpan tävlade i kategorin surdegsbröd med kulturspannmål och tog hem en förstaplats. Silver fick Järvsö bageri.

Folk tror att fullkornsbröd är tråkigt och trist men det är en myt. Det är gott och saftigt

Josefin Åhlfeldt

– Det är kul att kulturspannmål har fått ett uppsving. Folk tror att fullkornsbröd är tråkigt och trist men det är en myt. Det är gott och saftigt, säger Josefin Åhlfeldt.

Mer mineraler och mer smak

brom, park konditori, vinnare, sm, hantverkPark Konditori har vunnit SM i Hantverk för sin Algotlimpa. Josefin Åhfelt, Park Konditori. Algotmjöl.

Algotvetet har anor från stenåldern. Foto: Christian Lärk.

Vetesorten Algot är en kulturspannmålssort från stenåldern. Det innehåller mindre gluten och är knepigt att baka med, men har en godare smak på grund av att det innehåller fler näringsämnen och mineraler.

–  Det är svårt att baka med och är utmanande. Vi har fått kämpa lite, säger Josefin Åhlfeldt.