Insamlingen ger Jimmi livslusten tillbaka

Efter den tuffa olyckan börjar Jimmi anpassa sig till sin nya situation.
Efter den tuffa olyckan börjar Jimmi anpassa sig till sin nya situation.
Jimmi Lännerholm, 18 år, bröt nacken under en gympalektion i vintras och blev förlamad från bröstet till tårna. När familjen nekades bistånd för att anpassa huset drog vännen Romina i gång en insamling – som gått långt över förväntan.

I mitten på december i fjol hoppade 18-åriga Jimmi Lännerholm trapets på skolidrotten. Av misstag landade han på huvudet och bröt nacken. Skadorna blev så allvarliga att Jimmi i dag är förlamad från bröstet till tårna och behöver assistans dygnet runt.

Jimmis familj ansökte om ekonomisk bistånd från Upplands-Väsbys kommun, för att anpassa hemmet för Jimmis nya situation som rörelse förhindrad, men fick avslag. Då kände Romina Lindberg, som är syster till Jimmis farbrors fru, att hon ville starta en insamling:

– Han kan inte göra någonting och det är jobbigt för hela familjen. Jag kan inte hjälpa honom rent fysiskt, så det här är det minsta man kan göra.

Många är generösa

I torsdags den 15 juni startade hon insamlingen ”Jimmis Kamp” med ett mobilnummer dit folk kan swisha en gåva till familjen som behöver göra dörrar bredare och badrummet stort nog så Jimmi kan färdas in och ut med rullstolen. Efter bara några dagar har insamlingen tickat på med små och stora bidrag. Bland annat har två privat personer skänkt belopp på 10 000 respektive 50 000 kronor.

Att Insamlingens har fått så stor spridning på sociala medier är tack vare barndomskompisen Oliver Liljedahl. Han har delat inlägget febrilt till kompisar och i Facebookgrupper.

– Efter att jag skickade runt inlägget började det plingade till i kassan hela tiden. Jag hoppas att insamlingen kan hjälpa dem att få ordning på huset, säger han.

De brukade köra cross tillsammans när de var mindre och han blev väldigt ledsen när han fick höra vad som hade hänt Jimmi. Sedan olyckan inträffade har de börjat prata med varandra lite oftare än förut.

– Samtidigt är jag lättad över att han lever, det är huvudsaken. Men vi brukar skriva till varandra, typ hur e läget, vad gör du i dag, säger han.

Vill inspirera andra

När Jimmi själv fick höra talas om insamlingen blev han positivt överraskad. Och när Lokaltidningen Mitt i når honom på mobilen är han ute och fotograferar.

– Det var kul att Oliver ville engagera sig, det gjorde mig glad. Jag är tacksam att folk vill hjälpa en. Till och med från Väsbybor som jag inte ens känner, det tycker jag är jättefint, säger Jimmi Lännerholm.

Även om det bara har gått ett halvår sedan olyckan inträffade, har chocken har släppt en aning att han aldrig kommer kunna gå igen. Trots det är viljan att leva lika stark som förut.

– Jag ska försöka göra det så bra jag bara kan. Om jag ska sitta i rullstol tänker jag hitta grejer som ingen annan vågat testa. Som ett sätt att inspirera andra, och för att visa att det går. Det är lite så jag tänker, säger han.

Vill du komma till insamlingen Jimmis kamp kan du klicka här.

Huvudpartners