Ilskan på Ringvägen: Vill stoppa byggplaner

Hyresgäster i Blomsterfondens hus på Ringvägen är kritiska till byggplanerna.
Hyresgäster i Blomsterfondens hus på Ringvägen är kritiska till byggplanerna.
"Till och med myndigheterna tycker det är en dålig idé", säger hyresgästen Olof Berg.
"Till och med myndigheterna tycker det är en dålig idé", säger hyresgästen Olof Berg.
Blomsterfonden vill förtäta med 130 bostäder på Ringvägen – men planerna kritiserades av både hyresgäster och Stockholms stad.
Nu går ledningen vidare med bygget.
– Varför lägga så mycket pengar på en expandering som ingen vill ha? säger hyresgästen Olof Berg.

Blomsterfonden äger drygt 1 000 seniorlägenheter i Stockholmsområdet, varav 386 på Söder.

2013 inleddes ett detaljplanearbete för att genomföra en stor ombyggnation av Blomsterfondens lamellhus på Ringvägen. Tanken var att de sex lamellhusen skulle byggas ihop till slutna kvarter och förtätas med 70 nya lägenheter. I planerna ingick också ett nytt äldreboende med 60 platser.

De ursprungliga planerna för Ringvägen. Illustration: Blomsterfonden.

Kritiserade planer

Men omdaningen mötte skarp kritik från både hyresgästerna och kulturförvaltningen i Stockholms stad, som ansåg att bygget skulle innebär ett för stort ingrepp i stadsbilden. 2014 lades planerna på is.

– Trots att ingenting var beslutat blev det oro som vi har stor förståelse för, säger Christel Haglund, vård- och omsorgschef på Blomsterfonden.

Nu, fyra år senare, meddelar Blomsterfonden att de tänker gå vidare med byggplanerna. En anledningen är den stora bristen på äldreboenden i Stockholms stad.

– Vi har haft samtal med Stockholms stad om det här och det finns en väldigt stor efterfrågan. De nya lägenheterna skulle bli ett nytt tillskott för våra medlemmar och de äldre invånarna, säger Christel Haglund.

Oro för höjda hyror

Beskedet som gick ut i förra veckan har väckt oro och ilska bland flera hyresgäster, som anser att bygget är onödigt och alldeles för dyrt.

– Vi har gjort en anonym enkät med 420 medlemmar och 97,5 procent av dem vill inte ha det här bygget. Till och med myndigheterna tycker det är en dålig idé. Men ledningen bara kör på, säger Olof Berg, ordförande i Ringvägens intresseförening.

Han riktar skarp kritik mot Blomsterfondens ledning, som han anser har försökt dölja planerna för hyresgästerna.

– Vi vill ha huset i schysst skick och stammar och entréer fixade, det är allt. Vi frågar oss varför ledningen vill lägga så mycket pengar på en expandering som ingen vill ha, men vi får inga svar, säger han.

Olof Berg är kritisk. Foto: Pekka Pääkkö

Börjar om på nya kula

De ursprungliga ritningarna fick kritik för att de band ihop huset både på baksidan och framsidan. Enligt Christel Haglund har man nu tänkt om.

– Vi är fortfarande intresserade av ett bygge som gör att vi får fler seniorlägenheter och ett äldreboende. Hur det ska göras vet vi inte ännu. Man skulle kunna bygga ihop husen på baksidan till exempel, säger hon.

De kommande åren väntar ännu en stor förändring på Ringvägen. Stammarna som är gamla och slitna måste bytas. Samtidigt renoveras badrum och kök, och samtliga lägenheter tillgänglighetsanpassas, vilket leder till både hyreshöjningar och evakueringar.

– Det kommer att bli högre hyror, men hur mycket kan vi inte säga ännu. Det handlar inte om några lyxrenoveringar och vi kommer att på olika sätt hjälpa hyresgästerna så att alla har möjlighet att bo kvar hos oss, säger Christel Haglund.

Enligt Blomsterfonden kan stambytet på Ringvägen 99 genomföras tidigast om tre år. Innan dess ska hyresgästerna erbjudas nya lägenheter inom Blomsterfondens bestånd.