26-åring döms till 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff

Mordet på Shayan – åklagaren överklagar domen till hovrätten
Både åklagaren och försvaret överklagade tingsrättens dom.
I juli dömdes en 26-årig man från Vårby till 18 års fängelse för mordet på Shayan Gaff och mordförsök på hans kusin.
Både åklagaren och förvaret överklagade.
På tisdagen meddelade hovrätten att tingsrättens dom står fast.

Igår, den 21 oktober, var det ett år sedan den 22 -årige lärarstudenten Shayan Gaff från Nacka sköts till döds i Segeltorp. Han sköts med 13 skott bakifrån.

I juli dömdes en 26-årig man från Vårby för mord på Shayan och mordförsök på hans kusin Dia som var alldeles intill. Södertörns tingsrätt dömde 26-åringen till 18 års fängelse.

”Det har varit fråga om en ren avrättning och utredningen talar därtill med styrka för att det skett ett misstag och att skytten tagit fel på person” stod det i tingsrättens dom.

Shayans mamma: ”All glädje försvann då, den tog Shayan med sig”

Domen överklagades både av försvaret och åklagaren. 26-åringen nekar till brott och yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom för mord och försök till mord. I andra hand att hovrätten skulle lindra straffet.

Domen står fast

Enligt åklagaren, som ville att straffet skulle skärpas till livstid, är 26-åringen med i ett kriminellt nätverk i Vårby. Åklagaren menar att Shayan förväxlades med en person som hade kopplingar till ett annat gäng som Vårbynätverket låg i konflikt med. Den mannen mördades också – några veckor senare i Hallonbergen.

Shayans sista ord när han dödades i Segeltorp: ”Varför gud?”

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att utredningen ger stöd för den här motivbilden.

Var en ren avrättning

Även hovrätten anser att 18 års fängelse är en lämplig påföljd. Det normala är 14 års fängelse för mord. Men en försvårande omständighet är att det varit fråga om en ren avrättning med ett stort antal skott bakifrån.

”Livstids fängelse ska förbehållas de allra allvarligaste fallen och tillämpas endast i de undantagsfall då ett tidsbestämt fängelsestraff på arton år inte är tillräckligt, till exempel då gärningsmannen mördat flera personer eller när omständigheterna annars varit synnerligen försvårande.” skriver hovrätten i sin dom.