Staden säljer hotellhemmet och studentlägenheterna i Vårberg

Sanae El Hajouij med två små barn. Vägglöss vårholmsbackarna vårberg
Fastighetsbolaget Landia köper fastigheten på Vårholmsbackarna för 192 miljoner kronor av Stockholms stad.
Stockholms stad säljer husen för hotellhemmet, vårdboendet och studentlägenheterna på Vårholmsbackarna till fastighetsbolaget Landia som tidigare även köpt Vårbergs sjukhem.
– Vi tror att det blir väldigt bra i Vårberg inom tio år, säger Jonas Ramstedt.

Som Mitt i Söderort tidigare berättat fick Micasa Fastigheter nya ägardirektiv från den grönblå majoriteten i Stockholms stad för 2019 som innebar att de måste öka det egna kapitalet.

Därför beslutade de i somras att sälja Byholmen 2 i Vårberg som innefattar fyra hus på Vårholmsbackarna. I husen finns idag hotellhem, studentlägenheter, vårdboende, restaurang och en festvåning.

”Risken är att de boende inte får bo kvar”

Vänsterpartiet var mycket kritiska till stadens försäljningsplaner. Dels för att hotellhemmet SHIS bostäder tillhandahåller lägenheter för stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Dels för att den grönblå majoriteten i Stockholms stad tidigare under året plockat ut 40 miljoner kronor från Micasa.

– Risken är att de boende inte får bo kvar. Det är tydligt att de gör det här för att de har genomfört ofinansierade skattesänkningar, sa oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V) till Mitt i Söderort i somras.

”Ingen anledning till oro”

Nu är det klart att Byholmen 2 köps av fastighetsbolaget Landia för 192 miljoner kronor. Och de boende behöver enligt företagets vd Jonas Ramstedt inte oroa sig.

– Vi vill helst att hyresgästerna är kvar. Vi är ett förvaltningsbolag och den typen av verksamheter som finns där passar ju väldigt bra för, så det behöver man inte vara orolig för, säger han.

Tror på en lysande framtid för Vårberg

Fastighetsbolaget köpte 2018 Vårbergs sjukhem som fortfarande ser väldigt slitet ut. Men enligt Jonas Ramstedt har de gjort stora renoveringar invändigt och kommer på sikt även att renovera husets fasader.

– Där var det många vakanser. Vi har hyrt ut tre plan till Capio som bedriver geriatrik. Tellusbarn fick inte sitt skoltillstånd så det har blivit lite fördröjt. Men vi har några andra skolor som också är intresserade. Det kommer att bli en skola i huset vi jobbar med det just nu. Sedan kanske vi vill ha någon tilläggsverksamhet som en kafeteria. Det tar två till tre år att utveckla en fastighet, säger han.

Vårbergs sjukhem

Vårbergs sjukhem.

Planerar ni att köpa fler fastigheter i Vårberg?

– Om det ges möjlighet. Vi tror mycket på utvecklandet av Vårberg och tror att det blir väldigt bra i Vårberg på tio års sikt. Det kommer att byggas nya hus, vägar och skolor här de kommande åren. Det här området kommer att se helt annorlunda ut om 15 till 20 år och de utvecklingen vill vi vara med på, säger Jonas Ramstedt.

Definitivt beslut om försäljningen tas av kommunfullmäktige i början av mars.

Studentlägenheter och hotellhem i Vårberg kan säljas

V: Sälj inte hotellhem och studentlägenheter i Vårberg

380 små hyresrätter, skola och vårdboende planeras i Vårberg

400 elever flyttar in i Vårbergs sjukhem