V: Sälj inte hotellhem och studentlägenheter i Vårberg

Byholmen Hotellhem och studentlägenheter Vårberg, Micasa. Clara Lindblom oppositionsborgarråd Vänsterpartiet V
– Det är tydligt att de gör det här för att de har genomfört ofinansierade skattesänkningar, säger Clara Lindblom (V)
Vänsterpartiet är kritiska till stadens planerade försäljning av hotellhemmet och studentlägenheterna i Vårberg.
– Det här drabbar dem som har det svårast på bostadsmarknaden. Risken är att de som bor där tvingas flytta, säger oppositionsborgarrådet Clara Lindblom (V).
På onsdagen fattades beslutet att sälja fastigheten.

Som Mitt i Söderort tidigare berättat planerar Stockholms stad att sälja fastigheten Byholmen 2 som innefattar husen för hotellhemmet, vårdboendet och studentlägenheterna på Vårholmsbackarna i Vårberg.

Beslut fattas av kommunala bostadsbolaget Micasa Fastigheter, idag, onsdag.

Vänsterpartiet är mycket kritiska till planerna eftersom hotellhemmet SHIS bostäder tillhandahåller lägenheter för stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

– Staden har redan brist på SHIS-bostäder. Här har vi en fastighet där människor faktiskt bor idag. De här lägenheterna har korttidskontrakt och om vi säljer är det svårt att få några garantier. Risken är att de inte får bo kvar, säger Clara Lindblom.

Tidigare plockat ut 40 miljoner

Syftet med försäljningen är att öka Micasas egna kapital efter ägardirektiv från Stockholms stad för 2019. Det vållar ytterligare kritik eftersom den grönblå majoriteten i Stockholms stad tidigare i år plockat ut 40 miljoner kronor från Micasa.

– De säger att de gör försäljningen för att förbättra bolagets ekonomi, då kan man ju fråga sig varför de plockar ut pengar. Det är tydligt att de gör det här för att de har genomfört ofinansierade skattesänkningar. Pengarna som plockades ut från Micasa går ju till kommunkassan för att täcka upp vanliga verksamheter som vård, skola och omsorg som har svag ekonomi efter skattesänkningarna, säger Clara Lindblom.

Men hon är inte emot försäljningar i sak.

– Micasa har svag ekonomi och vi behöver fler äldreboenden så jag har inget emot att man säljer fastigheter. Men då ska det vara fastigheter som staden inte behöver. Vi har en svår bostadsmarknad och de lägenheter staden har måste vi hålla hårt i, säger hon.

Vänsterpartiet anser att Stockholms stad ska behålla husen, antingen inom  Micasa, eller genom att sälja till något av de andra bostadsbolagen som staden själv äger.

”Ser inget behov”

På onsdagen klockan 16 fattade Micasa beslut i frågan. Eftersom stadsdelen själva har sagt upp verksamheter i fastigheten ser den blågröna majoriteten inget behov att ha kvar den.

– Från Micasas sida ser vi inte behov att behålla fastigheten i Stockholms stad eftersom det inte är en strategisk fastighet för oss, säger Michaela Hollis (KD), styrelseordförande i Micasa.

– Vi är förstås väldigt måna om att SHIS ska kunna hyra lokaler av oss, men det gör de ju på andra ställen runt om i stan också, fortsätter hon.

Michaela Hollis kan inte svara på vad som händer med de boende i SHIS bostäder, men vill betona att de pågående avtalen inte upphör via en försäljning, utan följer med till nästa köpare.

– Det är inte varaktiga kontrakt från början, så det är inte så att vi vräker människor som har ett kontinuerligt boende. Vi har ingen inriktning att göra det sämre för någon, men däremot behöver vi ha fastigheter som är ändamålsenliga för staden, säger Michaela Hollis (KD).