Terttu Harju håller i gång Väsbys pensionärer

Terttu Harju aktiv i finska PRO och rycker ut och det händer att hon kör hem nybakat till medlemmar
Terttu Harju är en uppskattad medlem i finska PRO.
Terttu Harju har varit aktiv inom finska PRO i 20 år. 78-åringen sjunger, drar med folk på bowling – och då och då rycker hon ut med hembakat. Nu har hon nominerats till min lokala Väsbyhjälte.

Tuula Niskakoski är en av de som fått oväntat besök av Terttu Harju. För någon vecka sedan ringde 78-åringen på dörren och bjöd på hembakat.

– Jag har precis opererat ryggen, så jag kan knappt göra någonting. Då kom Terttu plötsligt hem med munkar. Jag kan inte fatta att det finns sådana människor, säger Tuula Niskakoski.

– Hon hjälper och aktiverar människor så att det inte är klokt, fortsätter hon.

Själv väljer Terttu Harju att tona ner händelsen. Så ofta gör hon inte hembesök, förklarar hon blygsamt. I stället lyfter hon fram hela finska PRO:s betydelse för de äldre i Väsby.

– Vi är ett jättebra gäng som träffas och kokar kaffe, läser dikter och sjunger. Det ger mycket tillbaka att vara med, säger Terttu Harju.

Aktiverar Väsbys äldre

I år fyller pensionärsorganisationen 40 år. Terttu har varit aktiv i 20 av dem. Hon är en del av nöjessektionen och engagerar bland annat folk i matlagning, det finska sällskapsspelet mölkky och i bowling.

– Vi är inte så duktiga men vi bowlar varje vecka.

Terttu är född i Sotkamo i Finland. Tillsammans med maken och tre små barn flyttade hon till Sverige 1969.

– Vi var på semester här hos min bror. Då blev det bestämt, det var ganska lätt att få jobb här. Jag jobbade på Maraboufabriken i 27 år.

Sjunger karaoke

Förutom att vara aktiv inom PRO sjunger hon bland annat i Vilundakören. Och så tycker hon om karaoke.

– Men det blir inte så ofta, tiden räcker inte till. Om jag sjunger så sjunger jag helst finska, lugna låtar. Och tango.

Var får du energi till allt?

– Oj, oj, oj! Om jag bara visste. Jag tycker bara att det är skoj att vara med folk och hjälpa till.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners