Trots sorgen – spindeln i nätet på Skopan

Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman, min lokala hjälte, Skopan, Väsby.
Bengt Broman lägger en stor del av sin tid på ideellt arbete på Skorpan. När han får veta att han nominerats till Mitt i:s lokala Väsbyhjälte är han tyst några sekunder men säger sen:
– Jag är ingen hjälte, jag är en diversearbetare. En vanlig Svensson.

Bara för att man fyller 65 behöver man inte gå i pension. Först när Bengt Broman fyllde 67 bestämde sig lastbilsföretaget i Märsta att en pension var lämplig. Men Bengt arbetade vidare som konsult.

– Men när jag var 69 insåg jag att marknaden började försvinna och att folk skulle sägas upp. Då var det dags att tacka för mig, skulle folk sägas upp kunde inte jag som överårig vara kvar, säger Bengt.

Det är inte den enda gången han bestämt sig för att göra plats för nya förmågor i en yngre generation. Samma tankar låg bakom beslutet att kliva av som ordförande i Pingstförsamlingen i Väsby efter 14 år.

– Jag tänkte att det finns säkert någon yngre och bättre som vill ta vid.

I dag är Bengt 74 år och spenderar större delen av sin tid nere på Skopan i Väsby. Där sköter han administraativa sysslor som att beställa material, förhandla priser och boka hämtning av möbler.

Hur ofta är du på Skopan och jobbar?

– Jag försöker att hålla mig härifrån någon dag i veckan. Men det blir mycket jobb. Den här veckan är vår föreståndare ledig.

Skopan har drygt 300 ideellt engagerade. Det är just det som Bengt ser som den stora styrkan, att det är en plats som välkomnar människor som av olika skäl söker sysselsättning och sällskap.

Överskottet för verksamheten delas mellan Pingstförsamlingen i Upplands Väsby och deras samarbetspartners Missionsförsamling i Upplands Väsby, Sollentuna Pingstförsamling och Lions i Upplands Väsby. Allt överskott går till att hjälpa människor i nöd både i Sverige och runt om i världen.

– Det är fantastiskt att vi kan lindra nöden i världen, även om vi inte kan hjälpa alla.

Förra sommaren förändrades livet för all framtid för Bengt och hans familj. Tio över sju den 21 juli ringer hans dotter och berättar att hennes son, Bengts barnbarn, hade dött i en jordbävning i Grekland. Genom sorgen var Bengt och hans fru Inger ett stöd för resten av familjen när de samlades i Pingstkyrkan och i Hammarby kyrka för begravningen.

Till minnesstunden kom 250 personer och på begravningen 330.

– Det är otroligt att en 22-åring kan göra ett sånt avtryck på omvärlden. Det är så fint så man förstår inte.

Trots sorgen fortsatte Bengt med sitt engagemang i Skopan, i Pingstförsamlingen och för vänner och bekanta. Tillsammans med sin fru besöker han ofta vänner på olika äldreboenden i Väsby för att hålla dem sällskap eller för att erbjuda sig att skjutsa dem.

Varför har du valt att lägga en så stor del av tiden efter pensionen på att hjälpa andra?

– Tacksamhet. När man har haft förmånen att vara frisk ska man försöka lindra nöden i världen så gått det går. Det är det jag försöker göra.

När jag berättar för Bengt varför jag ville träffas för en intervju, att han nominerats till Mitt i:s lokala Väsbyhjälte är han tyst några sekunder men säger sen:

– Jag är ingen hjälte, jag är en diversearbetare. En vanlig Svensson.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Upplands Väsby lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasby@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Väsbyhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners