Hon tar täten i skolans digitala utveckling

Therese Öberg brinner för att hitta ny digitala verktyg i undervisningen.
Therese Öberg brinner för att hitta ny digitala verktyg i undervisningen.
Therese har jobbat på Runby skola i tio år.
Therese har jobbat på Runby skola i tio år.
Efter att varit på teknikmässa förra våren bestämde hon sig för att måla en vägg grön.
Efter att varit på teknikmässa förra våren bestämde hon sig för att måla en vägg grön.
Med den gröna väggen kan eleverna färdas jorden runt i filmer.
Med den gröna väggen kan eleverna färdas jorden runt i filmer.
Therese Öberg vill alltid ta undervisningen ett steg längre. Med hjälp av green screen och surfplattor får eleverna resa jorden runt på engelska lektionerna.
– Undervisningen kan varieras mer och då blir det roligare att lära sig, säger läraren Therese Öberg.

Therese Öberg har jobbat på Runby skola i tio år som lärare i engelska och idrott. Sen skolan gick med i ett forskningsprojekt för digitalt lärande har hon gått i bräschen för den digitala utvecklingen i skolan.

När Mitt i träffar henne har hon precis kommit hem från BET-mässan i London, där digitala verktyg för undervisning och olika möjligheter för skolan visas upp upp. Förra året kom hon hem från mässan med en ovanlig idé.

– Det var då jag kom på att jag skulle måla den här väggen grön, säger Therese Öberg.

Hon pekar på den gröna långväggen i klassrummet, en green screen. Med hjälp av väggen kan eleverna spela in filmer som utspelar sig var som helst i världen. Genom en app i surfplattorna byter de enkelt ut den gröna färgen så att det ser ut som att de befinner sig i en europeisk storstad eller ett storslaget landskap.

Vad är de största skillnaderna sen skolan började jobba mer digitalt?

– Vi har fler olika verktyg som passar olika inlärningsstilar. En del lär sig bäst av att lyssna, andra av att läsa och en del av att vara kreativa och rita. Men allt är inte digitalt, vi jobbar fortfarande med penna och papper.

Varför lägger du ner så mycket tid på att hitta nya digitala verktyg?

– Som lärare känner jag att hela tiden vill göra undervisningen bättre och mer tillgänglig för eleverna. I och med den digitala välrden har vi en helt ny arbetsyta och det är lättare att göra lärandet lustfyllt för eleverna.

Vad är det bästa med att undervisa?

– Det är att man får följa elevernas utveckling från att de faktiskt är ganska små till år nio. Man får se de växa upp och utvecklas. Varje framsteg man ser att tar gör mig glad.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Upplands Väsby lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltevasby@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala Väsbyhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners