Robert ställde upp när snökaoset slog till

Tyresöbon Robert Rindå blev en hjälte när han körde hem folk i snökaoset.
Tyresöbon Robert Rindå blev en hjälte när han körde hem folk i snökaoset.
Tyresöbon Robert Rindå blev en hjälte när han körde hem folk i snökaoset.
Tyresöbon Robert Rindå blev en hjälte när han körde hem folk i snökaoset.
När det värsta snökaoset på 111 år slog till förra vintern, ryckte Tyresöbon Robert Rindå ut och blev en hjälte.
– Jag har alltid varit en person som vill hjälpa andra, säger han.

Berätta om den där novemberkvällen 2016?

– Jag slängde ut en blänkare på Facebook och skrev ungefär: Ring det här numret om ni behöver skjuts, jag kan köra skytteltrafik från Gullmarsplan eller Hökarängen till Tyresö. Jag trodde inte det skulle få så stort genomslag. Efter typ tre minuter började telefonen ringa. När folk klev bilen ur så sa de ”vi vill swisha dig”. Jag fick svara att jag gör inte det här för att tjäna pengar, men ge mig det ni tycker att det är värt och jag fick ihop till bensinen i alla fall. Jag körde fram till halv två på natten.

Varför gjorde du det?

– Jag har alltid varit en person som vill hjälpa andra, en som sätter sig själv i sista rummet.

Vad minns du särskilt från den kvällen?

– Det var en man som hade en nyfödd dotter hemma. Han hade försökt ta sig hem sen fem på eftermiddagen och gått från Gullmarsplan ner till Hökarängen innan han såg mitt inlägg – han hade ju tänkt gå hela vägen till Tyresö. Jag åkte och hämtade upp honom och halv ett på natten fick han äntligen komma hem till sin dotter.

Har du gjort så här fler gånger?

– När det kom snö nyligen tänkte jag: Jag gör samma sak igen. Fast nu var det ingen som behövde hjälp, folk var bättre förberedda. Förra gången var det ju i november och då hade väl många sommardäck fortfarande.

Varför ska man ställa upp för andra?

– Det är bara att kolla på det som hände efter dådet på Drottninggatan, när folk gav helt främmande människor sovplats. Jag tycker generellt att vi behöver bli mer hjälpsamma. Man kan inte vara fientligt inställd mot varenda människa man ser. Någonstans tror jag att det finns en godhet i alla.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Tyresö lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gångvägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltetyreso@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får utmärkelsen Min lokala Tyresöhjälte.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgåsbord på Solliden-restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala hjälte får ett årskort för familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inredningskonsultation med en Mio-inredare.

Huvudpartners