Maria köper mat till behövande familjer

Maria Eliasson startade gruppen "Behövande i Upplands Väsby" på Facebook.
Maria Eliasson startade gruppen "Behövande i Upplands Väsby" på Facebook.
För två och ett halvt år sen startade Maria Eliasson gruppen "Behövande i Upplands Väsby" på Facebook. Idag har gruppen över 800 medlemmar och i snitt får en familj i veckan mat på bordet tack vare engagemanget.

Varför startade du Facebookgruppen?

– Det fanns en stor grupp där man kunde skänka bort saker i Väsby. Men jag ville att sakerna skulle gå till familjer som verkligen behövde de, så då startade jag en egen grupp.

Maria Eliasson, min lokala hjälte Väsby

Hur avgör du vilka familjer som verkligen behöver stöd?

– Det är deras samvete som styr. Jag blir kontaktad av olika familjer, sen skriver jag i gruppen om hur deras behov ser ut. Ibland berättar familjerna att de inte ens har pengar till frukost.

Hur går det till när en familj får hjälp?

Ibland är det någon som köper en hel matkasse jag kan lämna, ibland swishar medlemmarna så kan jag storhandla åt familjen. En del skänker saker som går till de som behöver.

Hur ofta hör familjer av sig och vill ha hjälp?

– Ibland kan det vara flera lugna veckor, ibland hör tre familjer av sig samma vecka. En del familjer hör av sig väldigt ofta. Vi kanske inte kan hjälpa varje gång men försöker hjälpa till så ofta det går.

Varför gör du det här?

– jag tycker att det är hemskt att det ska vara på det här sättet, att familjer inte ens har råd att ge mat till sina barn. En del familjer blir mina vänner eftersom vi har träffats så ofta. De berättar hur svårt det kan vara att få hjälp från socialtjänsten. Sen är det roligt att hjälpa till, det känns bra att göra något bra för andra.

Hur känns det att ha blivit nominerad till min lokala hjälte?

– Det känns fint att någon vill kalla mig för hjälte och då förstår man att man verkligen gör något bra för andra.

Huvudpartners