Eric kan bli årets lokala hjälte i Upplands Väsby

Eric från Upplands Väsby körde brandmän till skogsbränderna i Ljusdal.
Eric Björklöf körde två vändor till brandområdet i Ljusdals kommun, totalt drygt 240 mil.
När sommarens skogsbränder härjade i Ljusdal ställde Eric Björklöf upp genom att skjutsa brandmän till och från området.
– Jag kände mig som en del av det kugghjul som fick allting att fungera, säger Eric, som är först ut att nomineras till Min lokala Väsbyhjälte.
Vem är din hjälte? Nu drar vi i gång vår stora satsning Min lokala hjälte 2019 – och vi vill ha din hjälp. Nominera de som gör Väsby bättre.

Eric Björklöf känner hur det sticker i näsan av brandrök. I luften hovrar helikoptrar som släpper kubikmeter efter kubikmeter vatten över det brandhärjade området i Ängra, Ljusdals kommun. Runtomkring honom kämpar brandmän från Sverige, Danmark och ett tiotal andra länder mot vad som utvecklats till Sveriges största skogsbrand i modern tid.

Brandområdet i Ljusdals kommun omfattar drygt 15 000 hektar mark, motsvarande lite drygt 38 Kungsholmen.

Ryckte ut som frivillig

Eric är medlem i Södertörns bilkår. Han är i ständig beredskap, redo att rycka ut vid en kris. Fredagen den 13 juli ligger han på en gassande het strand i Haninge när han ser bilkårens meddelande på Facebook: ”Vi behöver din hjälp”.

– Då var det bara att ställa om mentalt. Det var mitt första uppdrag som medlem i bilkåren. Jag kände bara: ”Äntligen! Nu får jag göra nytta”, säger Eric Björklöf.

Vill få fler att engagera sig frivilligt

Tidigt morgonen den 29 juli lämnar han hemmet i Väsby. Uppdraget är att köra utvilade brandmän från Nyköping till det brandhärjade området i Ängra, där fylla minibussen med utmattade brandmän och sedan köra hem igen. 120 mil fram och tillbaka, på en och samma dag.

– Jag kände mig som en del av det kugghjul som fick allting att fungera. Man insåg att det behövs rejäl sammanhållning för att få ihop allt.

Eric Björklöf har ingen militär bakgrund, men har alltid intresserat sig för fordon, krisberedskap och samhället som stort. När krisen slår till vill han att samhället ska stå pall – och hoppas nu att fler ska engagera sig i en frivilligorganisation.

– Jag har insett att man själv måste ställa upp, att man inte bara kan kräva att någon annan ska göra det.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners