Är lekledaren årets granne?

Scot är stolt över nomineringen men tycker att det är många i vården som förtjänar det.
Scot är stolt över nomineringen men tycker att det är många i vården som förtjänar det.
Scot James är aktivitetsansvarig på Brobackens äldreboende.
Scot James är aktivitetsansvarig på Brobackens äldreboende.
Scot James har nominerats till Årets granne som delas ut på galan Svenska hjältar. Men själv vill han lyfta kollegorna.

I december skrev vi om Scot James som ville föra in rock n’ roll på äldreboendet Brobacken där han jobbar. Varje dag pendlar han från Hökarängen till Upplands Väsby för att sätta en guldkant på vardagen för de boende. Som aktivitetssamordnare har han dukat upp till nobelmiddag, ordnat Finlandskryssning och fixat pubkväll för de boende.

Han berättar att han fått mycket positiv respons för sitt arbete, särskilt efter Mitt i:s artikel i december.

Nu har han nominerats till årets granne, en utmärkelse som delas ut under galan Svenska hjältar. Galan ordnas av Aftonbladet och TV4. Han nomineras för sitt fina sätt att skapa gemenskap bland de äldre i kvarteret.

– När de ringde och berättade att jag blivit nominerad trodde jag först att det var ett skämt. Jag blev jätteförvånad men det känns jättekul, säger Scot James.

Många eldsjälar i äldrevården

Det var en vän på Facebook som nominerade Scot. Han är väldigt glad och stolt över nomineringen men tycker att det finns många i äldreomsorgen som förtjänar utmärkelsen.

– Mitt jobb är att ordna det roliga men det finns många eldsjälar som tar hand om de äldre och sjuka. Jag får mycket stöd från personalen och min chef, utan dem hade det varit omöjligt att göra allt.

Många aktivitetsidéer kommer även från kollegorna eller grupper i sociala media för personer som jobbar med äldre. Annars försöker Scot tänka ut sånt som han själv skulle vilja göra.

– Jag ser inte de boende som patienter utan jämlikar. De är mina vänner och vi har väldigt kul ihop.

Lovar att sjunga i kilt

De nominerade som väljs ut av en jury går vidare till en gala i december. Men hur det blir med det spelar ingen större roll för Scot. Han ser det som att han redan har vunnit.

– Det viktigaste är att visa att det är möjligt att ha bra aktiviteter på äldreboenden. Det skrivs mycket negativt om omsorgen men man kan göra mycket med små medel.

Huruvida han går vidare eller inte är inte det viktiga men om han går vidare lovar han att komma till galan i kilt och sjunga på scen. Kilt för att hedra hembygden Skottland.

Semesterresa nästa idé att förverkliga

Även om han har förverkligat många idéer på Brobacken finns det en aktivitet han fortfarande drömmer om att kunna genomföra med de boende. Det är en semesterresa utomlands och kunna vara borta i en vecka.

– Men det kräver med resurser än vad något äldreboende har.

Men till sommaren bär det av på en mindre resa. För andra året i rad åker Brobacken på en kryssning till Finland.

Fakta

Så fixar du roliga aktiviteter till äldreboendet

Använd internet. Det finns många roliga tips och bilder i grupper för personal inom äldreomsorgen.

Musik kan väcka minne. Musik av olika slag kan vara ett kraftfullt sätt att nå ut till olika personer.

Lyssna på de äldre. De har egna idéer och ibland räcker det att sitta och prata. Ofta har vårdpersonalen stressiga dagar och att någon tar sig tid att lyssna betyder mycket.

Kul behöver inte kosta. Det behöver inte vara dyrt och märkvärdigt för att en aktivitet ska vara en färgstark kotrast till vardagen.

Här är tre budgettips:

  • Chokladprovning: Köp tio sorters choklad, allt från billiga kakor till finare choklad. Låt deltagarna rangordna vilken som är godast och när alla är klara avslöjar du vilken choklad som var vilken.
  • Bio: Ställ fram stolar som en biosalong vid en projektorsduk. Du kan hitta gammeldags biobiljetter på internet och skriva ut. När deltagarna kommer får de popcorn. Det blir som ett riktigt biobesök utan att ni behöver lämna boendet.
  • Inomhuscurling: En annorlunda aktivitet som inte behöver kosta mycket. Det finns billiga set för inomhuscurling att hitta i butiker som inriktar sig på sjukgymnastik.
Huvudpartners