Lars har förevigat Tyresö i snart 60 år

Lars Ternblad, pensionerad fotograf, utsedd till Årets kulturstipendiat, även nominerad till min lokala hjälte.
Lars uppskattar att han har 100 000 bilder tagna i Tyresö.
Han flyttade till Bollmora 1961 – till ett av de få hus som då fanns. Sedan dess har Lars Ternblad fotograferat och förevigat Tyresö.
Nu kan han bli Min lokala hjälte för sitt outtröttliga dokumenterade.
– Allt som ligger i byrålådan är värdelöst egentligen. Jag vill dela med mig av bilderna, säger Lars.

Året var 1961. Den blivande fotografen Lars Ternblad och hans fru Gertrud och son Rolf flyttade från Vasastan till Bollmoravägen i Tyresö.

– Det var lite grann av en pionjäranda här. I Bollmora fanns bara tre punkthus då. Där centrum senare byggdes låg en lada och Bollmoravägen slutade i en grusväg. En provisorisk matbutik fanns, men ingen skola. I Öringe var det en och annan sommarstuga och i Fårdala brukade vi åka skidor i skogen, till exempel, säger Lars som numera är Fårdalabo.

Sedan flytten – i snart 60 år – har Lars genom kameran följt Tyresös utveckling. Tyresö kommun har utsett honom till en av årets kulturstipendiater – ett pris han får ta emot under Kultur- och idrottsgalan den 15 mars, som Mitt i har skrivit om tidigare.

Nu är han också nominerad i Mitt i:s artikelserie Min lokala hjälte.

Hur många Tyresöbilder har du tagit?

– En försiktig gissning är runt 100 000 bilder, säger han.

Lars Ternblad, pensionerad fotograf, utsedd till Årets kulturstipendiat, även nominerad till min lokala hjälte.

Han fortsätter att dokumentera Tyresö – bland annat byggprojekten – och flitig dela med sig av bilderna i lokala Facebookgrupper och via bildspel.

– I dag är det en hobby. Jag är pensionerad och har tiden och intresset.

De analoga bilderna har han scannat in.

– Allt som ligger i byrålådan är helt värdelöst egentligen. Ingen har nytta av bilder då, inte ens jag själv, utan det roliga är att få dela med sig av dem.

Vad driver dig?

– Kontakten med människor är väldig trevlig. Jag har också fått mycket uppskattning för bilderna – både direkt och via nätet. Alla tycker nog att det är roligt att få en klapp på axeln. Det är ingen ekonomi i det här för mig numera, utan jag gör det för att det är kul.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners