Kolla, vilka hjältar det finns i Tyresö!

De kan bli Min lokala hjälte i Tyresö 2019
De kan bli Min lokala hjälte i Tyresö 2019.
Några har samlat in till behövande, en stoppade ett rån och två hjälper grannar i vått och torrt.
Åtta personer är i år nominerade till Min lokala hjälte i Tyresö. Nu jobbar juryn med att utse finalister och i slutändan en vinnare.
Här kan du läsa om alla åtta

Tyresöhjälte

Ida Retsler.

Ida Retsler samlar in hjälp till behövande Tyresöbor. I julas fick hon ihop julkassar till över 40 personer. Hon berättade om sin insamling på Facebook – och Tyresöborna ställde upp.

”Jag tycker att man ska hjälpa varandra, se sina medmänniskor. Det är tillräckligt kallt och hårt omkring oss som det är”, säger Ida som har fortsatt med olika insamlingar sedan dess.

 

Tyresöhjälte

Otto och Maja Andersson.

De skottar åt sina grannar, krattar och rensar ogräs – för att de vill hjälpa till. Syskonen Otto, 11 år, och Maja, 13 år, Andersson rycker ut i grannskapet i Slumnäs udde i allt från sommarvärme till oväder.

Under snökaoset i februari började de flera dagar med varsin snöskyffel och såg till att grannar som inte hunnit skotta än fick en glad överraskning.

”Grannarna är jättetrevliga och ställer upp för oss också”, säger Otto.

” Man märker hur glada grannarna blir. Man får någon slags kick av att folk uppskattar det man gör”, säger Maja.

 

Tyresöhjälte

Alli Darwich.

Alli Darwich skulle handla en energidryck en onsdagsmorgon i januari, men hamnade mitt i rånet mot Coop i Farmarstigen.

”Jag såg en fara och agerade”, säger Alli.

Han konfronterade rånarna – och fick ett vapen riktat mot sig.

”En av männen blir väldigt arg, börjar viftat med pistolen och känns inte stabil. Mitt fokus var personalen. Jag fortsätter att gå emot rånarna för att få dem därifrån. Då stänger de dörren och försvinner”, berättade Alli.

Alli stoppade rånarna: ”Jag såg faran och agerade”

 

Tyresöhjälte

Lars Ternblad.

Han flyttade till Bollmora 1961 – till ett av de få hus som då fanns. Sedan dess har Lars Ternblad fotograferat och förevigat Tyresö. Han gissar att han har tagit runt 100 000 Tyresöbilder. Han delar flitigt med sig av dem.

”Allt som ligger i byrålådan är helt värdelöst egentligen. Ingen har nytta av bilder då, inte ens jag själv, utan det roliga är att få dela med sig av dem”, säger Lars.

 

Tyresöhjälte

Kristin Lagersten Löfgren.

Kristin Lagersten Löfgren hjälper år efter år utsatta människor. Hon är administratör för Facebookgruppen ”Vigörvadvikan i Tyresö”. Med hjälp av medlemmarna har hon samlat in allt från julklappar till barn i kvinnojourers skyddade boenden till underkläder för flyktingar i Grekland.

”Varje person har möjlighet att vara med och förändra världen i det lilla eller det stora”, säger Kristin.

Hennes engagemang sträcker sig även utanför gruppen. Hon startade till exempel förskoleupproret i Tyresö och är engagerad i kvinnojouren.

 

Tyresöhjälte

Per Lindgren.

För många Tyresöbor är Per Lindgren den enda samtalspartnern om dagarna. I över 25 år har den pratglade chauffören kört buss på Södertörn.

Den där mikrofonen ni vet, som brukar vara halvtrasig och som man aldrig hör något ur, den pratar Per i. Mycket.

”Det finns många som är ensamma. Jag får lyssna på så otroligt många historier från folk som sätter sig i ”rallysätet””, säger han.

 

Tyresöhjälte

Stefan Barthelsson.

Stefan Barthelsson plogar skridskobanorna och drar outtröttligt skidspåren vid Alby – vardag som helg och oavsett tid på dygnet.

”Det är kul att det uppskattas. Det är ett ganska hårt arbete och gudarna ska veta att det är kallt ibland”, säger Stefan.

Han är kommunens naturvårdschef och arbetar även bland annat med naturvård och skötsel av alla kommunala naturreservat.

För Stefan har fått med sig intresset för naturen från uppväxten i Dalsland och Jämtland.

”Jag kan egentligen inte tänka mig något annat jobb”.

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen Min lokala hjälte 2019.

Den som vinner Min lokala hjälte 2019 vinner bland annat 2000 kronor i presentkort från MIO samt en inredningskonsultation av en av MIO:s erfarna inredare.

Vinnarna kommer att koras efter sommaren.

Huvudpartners