Roger är en hjälte för Väsbys hemlösa

Nu har Roger Rantas lokal på Dragonvägen 20 även öppet på torsdagar från klockan 16.
Nu har Roger Rantas lokal på Dragonvägen 20 även öppet på torsdagar från klockan 16.
Roger Ranta är känd för sitt engagemang för Väsbys hemlösa. Förra året nominerade Väsbyborna honom till Svenska hjältar. Då tackade Roger Ranta nej. Nu har de nominerat honom igen, denna gång till Min lokala Väsbyhjälte.
– Det värmer jättemycket, det gör det. Väsbys befolkning är mina hjältar, säger han.

Roger Ranta hymlar inte om det: han har ställt till det i livet. Han har varit brottsling, supit, slagits och gått på droger. Nu har han varit drogfri i 3 522 dagar.

– Varje morgon måste jag påminna mig om vem jag är, att jag levde i det där i 22 år. Jag använder helst inte svordomar, men när jag pratar om missbruk så hamnar jag lätt där. Det är ett rent helvete att leva i.

Jobbar 24 timmar om dygnet

Sedan drygt fyra år arbetar Roger Ranta på LP-kontakten för att ge tillbaka till det samhälle han säger sig tidigare ha svikit. Varje dag bjuder han, i samarbete med flera restauranger i Väsby, hemlösa och utsatta på en varm måltid i lokalen på Dragonvägen 20. Han hjälper människor till bostad och hotellnätter och han svarar i telefon under alla dygnets 24 timmar.

– Nätterna är de som brukar vara svårast, när man ligger ensam och funderar på allting. Då vill jag finnas där för dem.

Väsbybornas stöd värdefullt

Nästan varje dag lägger han upp bild på de hemlösas käk i Facebook-gruppen ”Det är i Väsby det händer ! :-)”. Kommentarerna och gillamarkeringarna brukar strömma in. Roger Ranta säger att han går på sparlåga, men Väsbybornas engagemang och hans vilja att hjälpa andra får honom att orka.

– Det finns tillfällen då jag känner att jag är nära att krascha. Då brukar jag tänka på de som faktiskt lyckats ta sig ur missbruket med min hjälp, jag har ju nyckeln.

Kunde inte tacka nej

Roger Ranta vill vara tydlig med att han inte hjälper andra för att få uppmärksamhet, men när Väsbyborna nu nominerat honom till just Min lokala Väsbyhjälte, så kan han inte tacka nej.

– Det värmer jättemycket, det gör det. Väsbys befolkning är mina hjältar. Du ska se min inkorg på Facebook. Det är så många som vill hjälpa. Jag börjar nästan gråta över hur fint det är, säger han.

Roger Ranta.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera:
Huvudpartners