Anki räddar hemlösa och lidande katter

Anki Glad nominerad till Min lokala hjälte i Upplands Väsby.
Anki Glad varnar folk från att släppa ut okastrerade katter.
Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Många av dem lever plågsamma liv och dör i förtid. Anki Glad ställer upp för dessa katter när många andra tittar bort. Nu nomineras hon till Min lokala hjälte i Upplands Väsby.

Kattens status är låg och måste höjas, menar Anki Glad på. Hon har i många år ansträngt sig för att hjälpa utsatta, hemlösa och bortsprungna katter, på egen ekonomisk bekostnad.

–Katten förtjänar bättre och högre status än att behöva lida och kämpa för sin överlevnad, så jag tvekar aldrig på att ställa upp, säger hon.

Katter skadar sig i naturen

När folk tröttnar eller åker på semester, eller när katten blir gravid, så släpper vissa ut sina katter i naturen.

– De är okastrerade och inte vana att klara sig själva – vilket ställer till lidande för både djur och grannar, säger Anki.

Många har också bristfällig uppsyn över dem. Dessa katter löper en ökad risk för att skada sig eller bli med oönskade kullar. Katter som födds i naturen lider och dör ofta pågrund av parasiter, kyla och undernäring.

 – Om man inte är redo att ta hand om en katt så ska man inte ha en katt, säger Anki.

”För katternas skull”

Anki har blivit en person som många hör av sig till när de finner hemlösa, lidande eller eventuellt bortsprungna katter. Hon åker då ut och hjälper dom, kontrollerar chippmärkning och tatuering. Ett uppdrag hon gärna ställer upp på, men samtidigt inte skulle behövas.

– Man skulle kunna jobba dygnet runt om orken och tiden, även om det känns som jag jobbar i motvind så är det värt det. Jag gör det jag gör för katternas- och bortsprungna ägarnas skull, säger hon.

Vad får du för reaktioner från ägare vars katter du hjälper?

– Det är olika. I dom flesta fall blir folk blir överlyckliga. Jag har även varit med om att folk sagt åt att mig att lämna deras katt ifred och säger att deras katt mår bra. Om en katt eller ett djur vanvårdas är det viktigt att anmäla vanvård till Länsstyrelsen.

Varför tror du att så många katter far illa?

– Katten har ingen status, så vissa sätter lågt värde på dem. Många tror att de är mycket mer lättskötta än vad det är, att dom klarar sig själv. Är man inte beredd på kostnaden och tiden som ett djur behöver så skall man inte skaffa sig djur.

Vad kan folk göra om de inte vet vad de ska göra med sina husdjur?

– Nätet är en suverän plats. Om du bara ställer en fråga så får du ofta ett svar. Det är även bra att höra av sig till katthemmen. Vi måste ta ett större ansvar för våra djur och visa mer medmänsklighet.

Hur känns det att nomineras till Min lokala hjälte för ditt engagemang?

– Jag är hedrad att folk lägger märke till det jag gör, när det finns så oerhört många hjältar i denna kommun.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera
Huvudpartners