Hon hjälper barn att förverkliga sina drömmar

Faduma Mohamed Unga Själar
Faduma Mohamed, 30, arbetar även som lärare på Bredängsskolan.
Faduma Mohamed driver föreningen Unga själar, som hjälper barn och ungdomar att hålla på med sina fritidsaktiviteter när familjen inte har råd.
– De kan inte riktigt beskriva tacksamheten, säger hon.

För ungefär fyra år sedan startade Faduma föreningen Unga själar, som arbetar för att hjälpa barn och ungdomar som har det svårt ekonomiskt.

– Jag kan relatera och förstå de som har det svårt, säger hon. 

Faduma Mohamed Unga Själar

Faduma Mohamed vill att föreningen ska kunna låta unga uppleva saker i livet som för känns orealistiska för dem. Foto: Anders Eklöf

Idag arbetar hon som lärare på Bredängsskolan, men innan hon startade organisationen var hon ungdomsledare på en fritidsgård.

Där märkte hon att det var många ungdomar som ofta hängde ute i centrum och sysslade med sånt de egentligen inte borde göra.

– Jag kände mig så maktlös. När jag blev lärare hörde jag att många barn inte hade något att göra på loven och att de ser fram emot skolan, för det är där de får träffa sina vänner. Det är många som inte har fredagsmys och inte ens vet innebörden av det. Jag ville ge något tillbaka. 

Ekonomiskt stöd och fritidsaktiviteter

Föreningen kan hjälpa till ekonomiskt genom att till exempel betala SL-kort, en ryggsäck eller utflykter till platser som Gröna Lund eller Cosmonova. Dessutom anordnar de evenemang under loven, som ofta föds ur ungdomarnas önskemål. 

Hur reagerar de när de får hjälp?

– De blir överlyckliga. Socialtjänsten kan hjälpa till med det allra nödvändigaste i hushållet, men inte med fritidsaktiviteter. Med hjälp från oss kan föräldrarna fokusera på annat och känna barnens lycka. Det ger en drivkraft att fortsätta, för de är så tacksamma.

Faduma Mohamed Unga Själar

På höstlovet har de som tradition att anordna ett kollo tillsammans med KFUM på Ängsholmen, där barnen får paddla, klättra och prova på allt möjligt. Foto: Anders Eklöf

Bidrag får föreningen att rulla

Tidigare fick de in pengar genom ett insamlingsevenemang på Fryshuset, men under de senaste åren har de fått stöd av Gålöstiftelsen. I år fick de 100 000 kronor i verksamhetsbidrag.

– Det är tack var dem som vi kan uppfylla de här önskningarna. Det betyder så mycket för familjerna, säger hon.