Norrort förbereder för kris och krig – med hemliga övningar

Det är vid skrivbordet snarare än i terräng som vi förbereder oss för krig nuförtiden
Mindre kamouflage mer skrivbord i totalförsvarets övning just nu.
Efter ett direktiv från regeringen är det nu upp till norrorts kommuner att förbereda sig för kriget.
Vallentuna och Upplands-Bro har redan genomfört övningar – och nu väntas fler haka på.
– Landet har nyss vaknat ur en Törnrosasömn säger Fredrik Sandell, säkerhetssamordnare.

När kriget kommer handlar det antagligen inte om soldater som kommer marscherande över isen eller flyganfall med bomber. Istället måste kommunerna se över sitt civilförsvar. Hur gör vi med cyberattacker, avskurna mattransporter och våra lokala vårdcentraler? Hur hanterar vi desinformation?

Försvar i ett konferensrum

Numera läggs ett stort ansvar på kommunerna för att hantera den sortens frågor. Och då måste man öva.

Den handlar inte om någon klassisk action där man svettas ute i terrängen utan snarare om hur kommunens tjänstemän samlas runt ett skrivbord eller i ett konferensrum för att diskutera olika möjligheter när resurserna är begränsade och beredskapen är höjd.

Borde vara hemligt

I Vallentuna kommun är Fredrik Sandell säkerhetssamordnare. När vår reporter ringer och frågar efter honom får vi svar av växeln att han för tillfället är involverad i en försvarsövning. Precis en sådan sak som ska vara hemlig egentligen.

Hur väl förberedda är ni på ett anfall? 

– Om man skulle säga att landet nyss vaknat från en Törnrosasömn så börjar Vallentuna kommun se allvaret i det här arbetet. På vissa områden har vi kommit en bit. På andra har vi mycket kvar att göra. Och jag skulle gissa att det är samma läge bland länets och hela Sveriges kommuner, säger han.

Exakt vad man gjort och hur omges av sekretess.

Upplands bro har också övat

Visar att vi är på banan

Mats Kjellberg, säkerhetschef

Upplands-Bro har också gjort en liknande övning nyss och det är ingen vågad gissning att fler kommuner kommer att följa i de fotspåren.

– Jag kan inte gå in på vem som gör vad men det är viktigt att visa att vi är på banan, säger Upplands-Bros säkerhetschef Mats Kjellberg

Kommer ni att öva mer? 

– Vi kommer dels att öva själva och sedan tillsammans med totalförsvaret om vi blir inbjudna igen. Men övningen är något som regeringen lagt på kommunerna nu.

Stor utmaning för kommunerna

Fredrik Sandell ska lämna sitt jobb i Vallentuna. Nu söker kommunen en ny säkerhetsstrateg.

– Det indikerar att kommunen ska jobba mer strategiskt med totalförsvaret i framtiden. Det är en enorm utmaning vi står inför.

Sekretess kring mycket

Vilka kommuner som ska vara med, hur och när, är hemligt, enligt uppgifter från Länstyrelsen och MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Läs mer om totalförsvarsövningen här.

Fakta

Så många får plats i skyddsrummen

När frågan om krig och civilsamhället dyker upp dyker även frågan om skyddsrum ofta upp.

Ungefär 70 procent av befolkningen vissa delar av norra Stockholms län står utan plats i ett skyddsrum. Det låter kanske  brutalt. Men det är helt i sin ordning – åtminstone om du frågar MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Såhär ser det ut i norra Stockholms län

Danderyd har plats för 82 procent av sina medborgare i kommunens skyddsrum.

Järfälla (85 procent)

Sollentuna (70 procent),

Täby (67 procent),

Upplands Väsby 81 procent),

Upplands Bro (31 procent),

Vallentuna (30 procent),

Vaxholm (38%),

Österåker (29 procent).

Vi fick fram siffran genom att jämföra den senaste befolkningsstatistiken hos SCB och uppgifter om antal skyddsrum och deras kapacitet från MSB. 

 

Fakta

Tre myter om skyddsrum

Du hör till ett speciellt skyddsrum: FEL!

Rätt: Det kommer inte att stå någon i dörren och pricka av dig. Om det behövs söker man sig helt enkelt till det skyddsrum som ligger närmast.

Det är förbjudet att förvara saker i skyddsrummen: FEL!

Rätt: MSB menar tvärtom att det är bra att skyddsrummen används i fredstid. Dock ska det gå att tömma skyddsrummen och ställa dem i ordning inom några dygn. Det är fritt fram för vem som helst att hjälpa till.

Det är hemligt för andra länder var skyddsrummen ligger: FEL!

Rätt: Symbolen för skyddsrum ska istället signalera till angripande makt: ”är har vi inget att dölja, här finns enbart civilbefolkning”.

Här finns närmaste skyddsrum

Här hittar du ditt närmsta skyddsrum

Zooma in den ort du är intresserad av. Zooma in på kvartersnivå. Varje skyddsrum finns markerat på kartan och klickar man på markeringen så får man uppgifter om skyddsrummet.