Enskedebor skänkte 120 påsar kläder och leksaker till nyanlända

stsb, genomgångsboende, insamling. SHIS genomgångsboende vid Slakthusområdet, initiativet Insamling till nyanlända stockholmare. FV: Tony Thyrén, sektionschef SHIS Bostäder, Representant för initiativet Enskedebor (anonym).
Tony Thyrén, sektionschef på SHIS Bostäder, och Maged Idris, representant från gruppen Enskedebor.
Grannar i Enskede har under en vecka samlat in över 120 kassar med leksaker, kläder och sportartiklar. Sakerna skänktes under måndagen till ett genomgångsboende för nyanlända i Slakthusområdet.

I början av oktober skrevs ett inlägg i Facebookgruppen Enskedebor. Det var en Enskedebo som uppmanade grannar att samla ihop gamla kläder, leksaker och sportartiklar, till förmån för nyanlända som bor på ett genomgångsboende i Slaktis.

Snabbt hade många engagerat sig, och efter enbart några dagar hade över 100 påsar med saker lämnats in.

”Responsen har varit helt sjuk”

På SHIS genomgångsboende för nyanlända i Slakthusområdet är det en dryg vecka senare full rulle. Inne i byggnaden har runt hundra personer samlats runt borden som dignar av kläder, skor, leksaker och en och annan cykel.

stsb, genomgångsboende, insamling. SHIS genomgångsboende vid Slakthusområdet, initiativet Insamling till nyanlända stockholmare.

Snabbt blev de kläder som låg uppradade på borden utplockade.

Jag är så jävla stolt över Enskedeborna

Magued Idris

Magued Idris, representant från gruppen Enskedebor, är på plats och han berättar att responsen från grannarna i Enskede efter att initiativet drog igång, varit ”helt sjuk”.

– Är det någon lärdom man tar med sig från detta så är det att när saker som en gång använts bara blir liggande – så ska man se till att de får en ny ägare. Saker får så mycket mer värde när fler personer får glädje av det, säger han.

På frågan vad det är för känsla i kroppen som Magued Idris har när han får se barnen med sina nya leksaker, svarar han att det är stolthet.

– Jag är så jävla stolt över Enskedeborna, och att de är så givmilda, säger han.

Förutom grannarna i Enskede så vill även Magued Idris lyfta Tony Thyrén, sektionschef och Tamsir Ceesay, anläggningsansvarig, som hjälpt till att göra insamlingen möjlig.

Glad över engagemang – men det behövs mer än leksaker

På plats är även Tony Thyrén, sektionschef på SHIS Bostäder. Han berättar att även om han är glad över engagemanget från grannarna i Enskede, så krävs det mer än bara kläder och leksaker för att integrera människor i ett nytt samhälle.

stsb, genomgångsboende, insamling. SHIS genomgångsboende vid Slakthusområdet, initiativet Insamling till nyanlända stockholmare. FV: Tony Thyrén, sektionschef SHIS Bostäder, Representant för initiativet Enskedebor (anonym).

Tony Thyrén, sektionschef på SHIS och Magued Idris.

– Vår vilja är att de ska nätverka, komma ut och träffa människor. Engagemanget är toppen, men de behöver mer än leksaker, säger han.

Utmanar andra områden att skänka

Magued Idris vill skicka med en utmaning till andra lokala grupper i stadsdelen.

Vi hör idag så otroligt mycket gnäll om boenden för nyanlända eller andra behövande, så vi i Enskede vill utmana andra grupper att skapa någonting positivt istället, kontakta era lokala boenden och gör någonting positivt för alla, säger han.

stsb, genomgångsboende, insamling. SHIS genomgångsboende vid Slakthusområdet, initiativet Insamling till nyanlända stockholmare.

Många barn fick med sig ett par nya skor.

Borden som tidigare svämmat över av saker börjar nu tömmas, och det har blivit dags att åka med den vita skåpbilen och hämta nästa lass med prylar.

– Alla kommer få med sig något hem idag, säger Magued Idris.