Elsparkcyklar kastas över höga Slussen-räcken: ”Är allvarligt”

Elsparkcykel. Slussen.
I bildens mitt syns en elsparkcykel på marken inne på Slussens byggplatsområde.
Elsparkcyklar och andra föremål slängs över de nästan 2,5 meter höga räckena runt byggarbetsplatsen i Slussen.
Det nya fenomenet oroar ansvariga för bygget och nu ska skyddsnät upp ovanpå de redan höga räckena.

Sedan en tid tillbaka, enligt Stockholms stads Slussenprojekt, har elsparkcyklar och andra föremål slängts över det nästan 2,5 meter höga räckena som omgärdar den stora byggarbetsplatsen där Slussen-området håller på att byggas om.

Eva Rosman är kommunikationsstrateg på Slussenprojektet:

– Jag vet att det slängts elskotrar över byggstängslet. Vi ser allvarligt på det, det kan uppstå skador på personal och material.

Eva Rosman, kommunikationsansvarig Projekt Slussen

Eva Rosman.

Elsparkcyklarna har slängts över räckena nattetid – när ingen jobbar på arbetsplatsen. Som Slussenprojektet känner till har ingen person kommit till skada, inte heller har materiella skador rapporterats.

Vad innebär det här för Slussenprojektet?

– Än så länge innebär det ingen försening. Däremot innebär det extrajobb för de som arbetar inne i området. Om det sker skador på människor då blir det allvarligt, säger Eva Rosman.

Började i somras

Maria Lindström är kommunikationsansvarig på Skanska Slussen:

– Första gången det skedde var i somras, då kastades det in sparkcyklar. Ingen har blivit träffad. Det är inte så omfattande, under hösten har det skett två eller tre gånger nattetid, inte när vi är där.

Enligt Maria Lindström har elsparkcyklar slängts från en plats där bron mellan Södermalm och Gamla stan går över arbetsområdet.

– Där är det höga plank och det krävs hel del kraft för att slänga en elsparkcykel över planken. I extremt olyckliga fall kan det bli skador. Hittills har vi inte sett något sånt.

Skanska ser nu över sitt skalskydd

– Vår arbetsplats måste vara riskfri, vi måste skydda våra medarbetare.

Nät sätts upp på räckena

Enligt Eva Rosman vid Slussenprojektet kommer nät att sättas upp på de redan höga skyddsräckena. Liknande framtida händelser kommer även att polisanmälas vilket hittills inte skett.

Framöver kommer personal som jobbar med Slussen-projektet att i större utsträckning jobba även kvällstid, i takt med att byggprojektet fortskrider, något som kan medföra ökad risk att personal kan träffas av kastade föremål:

– Det är oerhört förvånande att man gör så här, att man inte inser vilken skada man kan tillföra personer, säger Rosman.

Ny företeelse

För Tomas Kullberg, ordförande i Byggnads region Stockholm Gotland, är det en tidigare okänd företeelse att elsparkcyklar slängs in på byggarbetsplatser:

– Jag har aldrig varit med om att man kastat grejer över räcken på byggarbetsplatser på det här sättet tidigare, det är första gången, säger Tomas Kullberg.