”Alla dessa överklaganden – allt blir försenat”

tunnelbana + enkätbild
Ann-Britt Rudgård är en av många Nackabor som sett fram emot tunnelbanans utbyggnad, som nu försenas.
Besvikelse och frustration.
Det är den dominerande reaktionen på beskedet om tunnelbanans försening, när Mitt i frågar Nackabor på onsdagsförmiddagen.
– Det allmännas intresse borde gå före den enskildes rätt att sätta käppar i hjulet, säger Joacim Sjöberg.

Tunnelbanan till Nacka riskerar att försenas med ett och ett halvt år efter att en fastighetsägare på Blasieholmen överklagat järnvägsplanen till regeringen.

Förlängningen av blå linjen till Nacka kan försenas – med 1,5 år

Joacim Sjöberg från Saltsjöbaden ser ut som att han knappt tror sina öron när Mitt i berättar om nyheten.

– Det var dåliga nyheter. Jag åker kollektivt varje dag, ju förr tunnelbanan kan byggas desto bättre. Jag tycker att allmänintresset borde väga högre än en enskilds rätt att sätta käppar i hjulet, säger han.

Gerdau om tunnelbanan: ”Galet frustrerande”

Flera som Mitt i pratar med delar hans besvikelse – men överklagandet tycks ändå inte komma som en överraskning.

Agnes Anderfjärd

Agnes Anderfjärd. Foto: Mattias Kamgren

– Man är ganska van vid att byggen försenas hela tiden. Men det är inte så kul så klart. Det kan vara krångligt att ta sig in till stan och jag tror att många här i Nacka har sett fram emot tunnelbanan, säger Värmdöbon Agnes Anderfjärd som går i skolan i Sickla.

Ska vi låta populismen styra?

Anonym Nackabo

Ann-Britt Rudgård säger att tunnelbaneutbyggnaden var en faktor som spelade in när hon valde att flytta till sin nuvarande bostad.

– Alla dessa överklaganden. Allt blir försenat! Jag tycker det är jättetråkigt, säger hon.

Ann-Britt Rudgård

Här i Sickla ska en av tunnelbanans uppgångar byggas, vilket markerats med en konstmärlig installation av Olle Bjerkås och Johnny Karhinen. Den riktiga t-baneskylten får Ann-Britt Rudgård och andra Nackabor vänta på. Foto: Mattias Kamgren

Men alla är inte negativa.

– Det är väl jättebra! Vi har en juridisk rätt att överklaga i Sverige. Ska vi ha det eller ska vi låta populismen styra? säger en man som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Förberedande arbeten fortsätter

De flesta av de förberedande arbetena för tunnelbanan som är inplanerade eller igång kommer att fortsätta trots överklagandet, uppger Region Stockholm. Det gäller bland annat arbetena vid Gullmarsplan och bygget av en tillfällig väg vid trafikplats Skvaltan.