Nu börjar rättegången om dubbelmordet i Sätra

Här fångas de tre misstänkta på film innan dubbelmordet i Sätra från våren 2019
Här fångas de misstänkta på film innan dubbelmordet i Sätra 2019.
I december hölls rättegången om dubbelmordet i Sätra och domen skulle ha kommit den 15 januari.
Men eftersom chefsrådmannen blev sjuk tas hela rättegången nu om i Södertörns tingsrätt.

Under måndagen började återigen rättegången mot de två män som står åtalade för dubbelmordet i Sätra förra våren, rapporterar Sveriges radio. 

Hela rättegången tas nu om i Södertörns tingsrätt med en ny domare och en ny nämnd. Anledningen är att chefsrådmannen blev akut sjuk kort efter att förhandlingen avslutades.

Rättegången väntas pågå fram till den 29 januari.

Sköts i källargång

I april förra året hittades en 18-åring och en 21-åring avklädda och ihjälskjutna, till synes avrättade, i en källargång i ett bostadshus i Sätra i södra Stockholm.

Två män, en 27-årig man från Huddinge och en 28-årig man från Skärholmen, står åtalade för mordet och har suttit häktade sedan i juni.

Ytterligare en man, som tre dagar efter dubbelmordet sköts ihjäl i Sätra, ska också ha varit inblandad i morden i källargången.

Bevisningen bygger bland annat på hur männens telefoner rört sig och övervakningsfilmer från Sätra centrum. Den ena mannens DNA finns också på tomhylsor från mordplatsen. Mordvapnen har inte hittats.

Yrkar på livstid

Åklagarna vill se lagens strängaste straff – livstids fängelse.

– Min uppfattning är att det är såpass brutala gärningar att någon annan påföljd inte är aktuell vid en fällande dom, sa Daniel Insulander, till Mitt i, dagen efter den förra rättegången.

Försvarsadvokaterna har tryckt på att bevisningen är för tunn och vill istället att de två männen frikänns helt.