Bilister missar att cyklister får köra mot enkelriktat

enkelriktat collage södermalm
På Åsögatan träffar vi Frederique Le Pan. Här finns skyltar om att cyklar får köra mot biltrafiken, men ingen markering i gatan.
Bilister tutar och styr mot cyklister. Detta trots att det i flera år varit tillåtet för cyklister att köra mot biltrafiken på flera enkelriktade gator i innerstan.
Vissa bilister missar regeln, men staden tänker inte göra något åt problemet.

För några år sedan blev det tillåtet för cyklister i Stockholms innerstad att cykla mot biltrafiken på vissa enkelriktade gator. I början fanns det märken på vägarna som visade att det var tillåtet, men med tiden har gatusymbolerna nöts bort.

– När vi införde den här möjligheten för cyklister ville vi uppmärksamma bilförarna och ge dem en extra hint att det kan komma cyklister, säger Per-Åke Tjärnberg, trafikplanerare vid trafikkontoret.

Vägmärken räcker inte

Det finns även ett blått vägmärke på gatan med en vit pil på som visar att vägen är enkelriktad. Under den sitter en tilläggstavla med en cykel på.

– Det tänker man ska räcka, men det gör ju inte det, säger han.

Per-Åke Tjärnberg berättar att vissa cyklister upplever att bilister inte har koll på regeln genom att de tutar eller styr bilen mot dem när de cyklar mot trafiken.

– Det är en lång process att få det implementerat hos alla bilförare, säger han.

Enleriktad, cyklar får köra mot enkelriktad. Frederique Le Pan, cyklisten

Frederique Le Pan cyklar på Södermalm varje dag. Foto: Pekka Pääkkö

Vill fram först

I korsningen Åsögatan och Nytorgsgatan träffar vi söderbon Fredrique Le Pan. Hon cyklar varje dag till jobbet och tycker att det underlättar mycket att cyklister tillåts köra på enkelriktade gator.

– Jag tycker det är jättebra. Det finns oftast plats för både bilister och cyklister.

Hon har inte varit med om några större incidenter. Men Cecilia Warrol, i Östermalm, berättar att bilister ibland tutar på cyklister och missar regeln.

– Absolut. Jag cyklar här mycket och bilisterna vill fram först. Men jag kör bil själv också och man tycker ju att det man kör ska fram först. Speciellt när det inte syns så bra vad det är som egentligen gäller.

Utnött vägmakering på Jungfrugatan som visar att cyklister får köra mot enkelriktat.

Utnött vägmakering som visar att cyklister får köra mot enkelriktat. Foto: Olle Anrell

Inga nya vägmålningar

Men det finns inga planer på att göra nya markeringar på vägarna.

– Vi kan inte hålla på att måla alla gator för att bilförare inte gör som de ska, säger Per-Åke Tjärnberg.

Testat olika metoder

Redan 2015 började staden att tillåta cyklister att köra mot biltrafiken på enkelriktade gator. Till en början byttes den enkelriktade skylten ut mot en förbudsskylt som visade att motortrafik var förbjudet, men att cykling gick bra.

Men bilförare struntade i den markeringen och körde in på gatorna ändå. Staden tog därför bort skylten och satte tillbaka den enkelriktade vägmarkeringen och tilläggsskylten på en cykel.

– När vi införde den nya markeringen gick klagomålen ner och konflikterna minskade, säger Per-Åke Tjärnberg.

”Blivit bättre”

Även på Storgatan får cyklarna också kör mot biltrafiken. I hörnet vid Skeppargatan säger cyklisten Zacharias Toivio att det var mer tutande i början när reglerna infördes 2015/2016.

– När det började då var det lite mer så, men nu är det bättre förståelse hos bilisterna tycker jag, säger han.

Skyltar på flera platser

Trots det finns det fortfarande bilförare som inte gillar att möta cyklister berättar Per-Åke Tjärnberg på trafikkontoret.

– En del hotar cyklister med sin bil. De styr sin bil mot oskyddade trafikanter. Det är rätt obehagligt, säger han.

Stockholm stad har skyltat om på runt 350 platser för att tillåta cykling på enkelriktade gator.