Lugna gatan besvikna: ”Nu finns bara väktare och poliser därute”

Carin Balfe Arbman, Fryshuset, ifrågasätter polisens uppgifter om Lugna gatans ungdomsvärdar.
Carin Balfe Arbman, Fryshuset, ifrågasätter polisens uppgifter om Lugna gatans ungdomsvärdar.
Lugna gatan känner inte igen sig i polisens beskrivning av att ungdomsvärdarna skulle ha en kriminell livsstil.
– Är det att ha bekanta som är kriminella? Släktingar? Det här är jättetråkigt. Nu finns det vara väktare och poliser därute, säger Carin Balfe Arbman, kommunikationschef vid Fryshuset.

Häromdagen sade SL upp avtalet med Lugna gatan, vars ungdomsvärdar jobbat i kollektivtrafiken i 20 år.

Anledningen var att polisen inte rekommenderade ett fortsatt samarbete. Polisen anser att flera av värdarna fortsatt med en kriminell livsstil och att Lugna gatan har anställda med kopplingar till kriminella nätverk.

Polisen: Därför bör SL avsluta sitt samarbete med Lugna gatan

Nu slår Lugna gatan tillbaka mot anklagelserna.

– Vi undrar vad de menar med kriminell livsstil. Är det att ha vänner och bekanta som är kriminella? Släktingar? Eller att man kommer från ett område där det förekommer en kriminell livsstil? säger Carin Balfe Arbman, kommunikationschef vid Fryshuset.

Anklagelser utreds

Hon ställer sig också frågande till uppgifterna om att anställda ska ha kopplingar till kriminella nätverk.

– Allt detta är främmande uppgifter för oss, och vi ska nu utreda vad som ligger i det, säger hon.

Aldrig haft så bra kontroll som vi har nu

Carin Balfe Arbman

I vintras gjorde SL en revision av verksamheten, som bland annat visade att några av värdarna inte levde upp till kravet på straffrihet i tre år innan de började jobba för SL.

SL och Lugna gatan skärpte då rutinerna.

– Vi har aldrig haft så bra kontroll som vi har nu. Vi har en muntlig avstämning med var och en varje månad, drogtester som utförs av tredje part och stenhård koll på belastningsregistret.

Domen som blev droppen

Ändå uppdagades det i maj att en ungdomsvärd dömts för brott under pågående anställning. Det var droppen som gjorde att SL vände sig till polisen för råd.

Domen kom som en överraskning även för Lugna gatan.

– Vi har inte tillgång till information om pågående ärenden, i belastningsregistret finns bara domar. Här var det en ungdomsvärd som fick en motanmälan på sig sedan han anmält en misshandel, och det kände inte vi till, säger Carin Balfe Arbman .

70 har sagts upp

Nu har i princip alla som jobbar inom Lugna gatan blivit uppsagda. Det handlar om 70 personer.

– Det är jättetråkigt, framför allt för våra ungdomar. Och de behövs där ute. Det saknas unga som möter unga, nu finns där bara väktare och poliser, säger hon.

Fryshusets idé är att hjälpa unga som hamnat snett tillbaka till ett vanligt liv med studier eller jobb. Förutom Lugna gatan finns replokaler, idrottshallar och olika typer av aktiviteter. Fryshuset har också en grundskola i Husby och ett gymnasium i Hammarby sjöstad.

”Hårdnande samhällsklimat”

Så här skriver de på sin hemsida med anledning av att Lugna gatan nu försvinner från kollektivtrafiken:

”Det vi ser just nu är en oroande trend i samhället där vi blir mindre förlåtande, mer dömande och stänger allt fler dörrar till de som vill göra en positiv livsförändring. Att avtalet med Lugna Gatan idag sägs upp, ser vi som ett tecken på ett hårdnande samhällsklimat.”