Sprit och hemlig öl-automat på Mälarbanans kontor i Järfälla

Arkivbild: Mälarbanans tillfälliga station i Barkarby.
Arkivbild: Mälarbanans tillfälliga station i Barkarby.
En läskautomat med en hemlig knapp för starköl – och starksprit i ett skåp i matsalen.
Det har funnits på Mälarbanans ledningskontor i Järfälla, avslöjade TV4 Nyheterna igår.

Knappen på läskautomaten är märkt ”trasig”. Men i inslaget, som är filmat med dold kamera, ser man hur det ramlar ut en burk starköl när TV 4 Nyheternas källa trycker på den.

– Jag kunde i min vildaste fantasi inte tro att det fungerade. Men det gjorde det. Jag har varit där vid tre tillfällen och köpt öl. Och det under en tidsperiod på åtta månader ungefär, säger en av källorna till TV4 Nyheterna.

Även starksprit har funnits lättillgängligt på ledningskontoret där höga chefer från Skanska och Strukton Rail arbetar. I ett skåp under kaffebryggaren i matsalen står flera flaskor, bland annat tequila och ett polskt brännvin med en alkoholstyrka på 70 procent.

Skanska: ”Fullständig överraskning”

Skanska ser ”mycket allvarligt” på alkoholförsäljningen. Det uppger bolagets presschef Jacob Birkeland för Aftonbladet.

– Skanska arbetar med trygga och drogfria arbetsplatser och stämmer uppgifterna är det ett mycket allvarligt brott mot Skanskas värderingar. Detta kom som en fullständig överraskning för oss.

I ett mejl till Aftonbladet skriver presschefen senare att polisen i dag har varit på det aktuella kontoret och att Skanska kommer att samarbeta med polisen i alla avseenden.

”Tills vidare så avvaktar vi polisens bedömning innan vi tar beslut om åtgärder”, skriver Birkeland.

Statligt projekt för 19 miljarder

Aftonbladet har även varit i kontakt med statliga Trafikverket som är beställare av den skattefinansierade Mälarbanan som till en kostnad av 19 miljarder kronor ska binda ihop Stockholm med Enköping, Västerås och Örebro.

– Det är nolltolerans från vår sida och vi har nu satt igång en utredning tillsammans med vår entreprenör, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson till Aftonbladet.