Häng med till Annedal – Brommas yngsta område

brom, tiotal, nybyggda områden. Weronica Razavi, boende i Annedal.
Weronica Razavi har bott i Annedal i fyra månader och stortrivs.
2010 fanns Annedal knappt på kartan. Tio år senare har det byggts 2 000 lägenheter, flera förskolor och skolor här. Följ med till Brommas yngsta område – och träffa dess senaste invånare!

Byggboomen har slagit till i Bromma under det senaste decenniet, med totalt 4 826 nya bostäder, varav 67 procent var bostadsrätter. En av dem som precis har flyttat in i en sådan är Weronica Razavi. I september gick flyttlasset från Sundbyberg till Annedal med sambon och deras tre barn.

– Han bodde här 2012 när området var alldeles nybyggt. Sedan dess har vi letat lägenhet här, säger Weronica Razavi.

Alla kvarter har sagonamn

brom, tiotal, nybyggda områden. Annedal.

2011 kunde de första boende i Annedal flytta in. Foto: Christian Lärk.

För tio år sedan var området i Mariehäll en byggarbetsplats. Mellan 2008 och 2013 ploppade 2 000 lägenheter upp. Först ut var kvarteren Kattresan och Dorabella, därefter följde detaljplaner för kvarteren Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin.

Kvartersnamnen har alla inspirerades av svenska barnböcker, precis som gatunamnen har inspirerats av sagor.

brom, tiotal, nybyggda områden. Weronica Razavi, boende i Annedal.

Weronica Razavi gillar att bo på gränsen mellan Bromma och Sundbyberg. ”Det finns allt här”, säger hon.

De första boende i området kunde flytta in i februari 2011 till kvarter Pippi Långstrump, ett namn som uppskattas av de yngre. 

– Det är kul för barnen med sagonamn, det märker man. Det känns generellt som att det är tänkt att det ska bo barnfamiljer här. Det finns många parker, mycket för barnen att göra och man ser barnvagnar överallt. Våra barn stortrivs här och det gör vi också, säger Weronica Razavi.

Bostadspriserna i Bromma har ökat

brom, tiotal, nybyggda områden. Annedal.

Annedal i stadsdelen Mariehäll är ett av Brommas nybyggda områden. Foto: Christian Lärk.

Det är inte bara antalet bostäder som har ökat i Bromma. Det har även priserna. Om Weronica Razavi med familj har gjort ett klipp är lite tidigt att förutspå, men de som flyttade in i Annedal när det precis var nybyggt har tjänat en hacka.

För tio år sedan var kvadratmeterpriset på en bostadsrätt i Bromma 34 042 kronor. I dag ligger kvadratmeterpriset på 55 408 kronor.