Calles ovanliga mix: aktiemäklare och countryartist

Calle Amelin
Calle Ameln med gitarren – på dagarna är det aktier som gäller – på kvällarna är det countryrock.
Whiskey, boots och business.
Countrysångaren och aktiemäklaren Calle Ameln från Gärdet vill inte hamna i ett fack.
– Man kan bo i Stockholms innerstad och göra sydstadsmusik, säger han.

Aktiemäklare och countrymusiker i Stockholms innerstad. Det är sannerligen ingen vanlig blandning Calle Ameln från Gärdet ägnar sig åt.

– Ja, det är nog verkligen ovanligt. Jag har inte fått någon direkt kritik för det. Men jag kan tänka mig att hardcore country-purister, som tycker att man ska ha vuxit upp i en traktor, skulle kunna ha synpunkter på det, säger Calle och fortsätter:

– Jag har respekt för det. Men man kan ha något att säga även om är från Stockholms innerstad.

Gillar rå attityd

Egentligen vill han inte sätta en etikett på sin musikstil, men det osar amerikanska södern om Calles musik. Och om han ändå ska kalla stilen något är det country-pop-rock. Några av inspirationerna är Zac Brown Band, Kid Rock och Brantley Gilbert.

– De går inte heller att sätta i något fack, men de andas lite mer attityd och är lite råare än traditionell country. Det tilltalar mig, säger Calle.

Calle Amelin

Calle Amelin började sin karriär i gosskär fortsatte i hårdrocksband och landade i countyrmusiken. Foto: Pekka Pääkkö.

Sjöng i gosskör på Carlssons

Musiken har han haft med sig i princip hela livet. Han spelade piano redan som liten grabb och var med i flera körer på Carlssons skola.

Sedan spelade han i hårdrocksband med kompisar, men när banden löstes upp och han skulle börja lira själv blev det mer åt countryhållet.

Liras på amerikansk radio

Calle ger ut låtar på egen hand utan ett skivbolag. Och även om han är relativt okänd i Sverige spelas hans musik en hel del på nordamerikansk och australiensisk radio berättar Calle.

– Jag har toppat lokala listor där lyssnare får rösta på veckans låt. Det var ett breakthrough för mig när människor i andra delar av världen gillade det man gör, säger Calle.

Calle Amelin

Calles dröm är att spela in en låt som blir riktigt stor. Foto: Pekka Pääkkö.

På dagarna handlar han aktier åt kunder på en investmentbank i city. Även om musiken ligger varmt om hjärtat är målet inte att sluta som aktiemäklare för att leva på musiken.

– Jag har en målsättning nu och det är att skriva en riktigt bra låt som blir riktigt stor. Det är inget självändamål, men det vore riktigt kul att nå ut till ännu fler människor, säger Calle.

Fakta

Tudor Arms är Östermalmsfavvon

Namn: Calle Ameln

Ålder: 38

Bor: Gärdet

Inspireras av: Zac Brown Band, Kid Rock och Brantley Gilbert

Familj: Hustrun Kim, döttrarna Alicia (17 år) och Isabelle (6 år).

Favorit på Östermalm: Tudor Arms

Aktuell: Släpper nya singeln ”HEYO” 31 oktober.